Zoek Artikel
Unia pleit voor dringende maatregelen tegen structurele discriminatie voor mensen van Afrikaanse origine
Op de Internationale dag tegen racisme publiceert Unia een rapport over de discriminatie van personen van Afrikaanse origine in België en doet ze een reeks aanbevelingen. In de domeinen werkgelegenheid, huisvesting en onderwijs zijn de discriminatie en ongelijkheid van deze groep het meest voelbaar. "Het contrast tussen hun hoge opleidingsniveau en hun lage werkgelegenheidsgraad is frappant," zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Veroordeling van een haatpropagandist
De rechtbank van eerste aanleg van Leuven veroordeelde een haatpropagandist die verschillende socialemedia-accounts beheerde op het platform Mewe. Unia was betrokken partij en is tevreden over de uitspraak.
Sinterklaas: een feest voor alle kinderen
Wanneer de intocht van de Sint nadert, borrelt ook de pietenkwestie weer op: zowel voor- als tegenstanders vragen Unia of er bij het personage Zwarte Piet sprake is van racisme, en wat onze samenleving er in de toekomst mee moet doen.
Zelfs met een diploma hoger onderwijs blijven jongeren van buitenlandse origine benadeeld op de arbeidsmarkt
Jongeren van buitenlandse origine doen er langer over om een eerste baan te vinden, zelfs met een diploma hoger onderwijs.
Joyce getuigt: “Het zou al veel kunnen betekenen als deze generatie zich durft uitspreken over racisme en discriminatie”
Toen Joyce en haar vriend de boekenwinkel De Slegte in Leuven bezochten, werden ze er door een ongekende vrouw uitgescholden voor “vuile vreemdelingen”. Het filmpje dat Joyce van dat moment maakte, ging al snel viraal. Joyce stapte naar de rechtbank en kan daarbij rekenen op de steun van Unia. Hieronder vertelt ze zelf haar verhaal.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.
De Antiracismewet bestaat 40 jaar, en wat nu?
Bogdan solliciteerde bij een bedrijf voor ziekenvervoer maar zijn kandidatuur werd in de prullenmand gegooid: de werkgever had het niet zo begrepen op sollicitanten met een buitenlands klinkende naam. Gelukkig voor Bogdan is er een wetgeving die racisme strafbaar stelt zodat rechters zulke praktijken kunnen veroordelen.
Gent test voor het eerst arbeidsdiscriminatie en wil daarmee doorgaan
Je leeftijd of je doofheid kunnen je kansen op een job sterk beïnvloeden. Dat blijkt vandaag nog maar eens uit de pas voorgestelde resultaten van praktijktesten op de Gentse arbeidsmarkt. De bevindingen liggen in de lijn met wat Unia vaststelt in de meldingen en dossiers, en zijn een bewijs dat testen wel degelijk zin heeft.
Identitaires Ardenne: twee beheerders krijgen zes maanden celstraf zonder uitstel
Het hof van beroep van Luik heeft op 30 juni 2021 de uitspraak bevestigd die in eerste aanleg was gedaan door de correctionele rechtbank van Neufchâteau in een zaak van online hatespeech. De twee beheerders van de Facebookpagina ‘Identitaires Ardenne’ werden schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat en geweld.
Volg ons op onze sociale media