Problemen bij Brusselse brandweer vergen doortastende maatregelen
Meer dan een jaar geleden verscheen in de pers een artikel over racistisch pestgedrag bij de Brusselse brandweer. De verontwaardiging was groot, en al snel ontving Unia talrijke getuigenissen over problemen rond racisme en discriminatie bij de brandweer. Unia ging meteen aan de slag met die verhalen, en nam contact op met de Brusselse brandweer om dit aan te kaarten. Doortastende maatregelen dringen zich op om de situatie ten gronde te kunnen verbeteren.
Unia krijgt uit verschillende hoeken geregeld vragen naar informatie over het dossier. Tegelijk blijven er nog steeds nieuwe meldingen binnenkomen. Zoals in elk ander dossier geeft Unia geen details over individuele dossiers of over de inhoud van de discussie met de betrokkenen. Dat is belangrijk om de samenwerking met de leiding van de brandweer in het volste wederzijdse vertrouwen te kunnen laten verlopen. Toch is het belangrijk om enkele grote lijnen te verduidelijken, die inzicht kunnen geven in hoe het dossier werd aangepakt. Daarom geven we vandaag, meer dan een jaar na de eerste meldingen, een kort overzicht van wat er ondertussen is gebeurd.
Dialoog gestart, getuigenissen verzameld
Wanneer Unia een dossier opent, is de eerste stap altijd het lanceren van een dialoog met alle partijen. Ook in dit dossier hebben we meteen de leiding van de Brusselse brandweer aangeschreven om in een overleg te kunnen bespreken wat er zich precies heeft afgespeeld, en hoe die problemen zijn aangepakt. Tegelijkertijd verzamelde Unia een reeks getuigenissen van werknemers, waarbij het duidelijk werd dat er zich een probleem stelde rond racisme en discriminatie en ook dat dit op een gebrekkige manier werd aangepakt.
Voor Unia is het duidelijk: de brandweer moet als openbare dienst ter beschikking staan van àlle inwoners van Brussel, iedereen heeft recht op veiligheid. Dat geldt uiteraard ook voor de brandweerlui zelf, die in veilige omstandigheden hun werk moeten kunnen doen. Als openbare dienst moet de brandweer ook in z’n personeelsbestand een afspiegeling vormen van de samenleving en dat zal alleen lukken als er concrete en doortastende maatregelen worden genomen.
Ondertussen is er ook een externe partner aangesteld die als opdracht heeft om de organisatie te bevragen over dit thema. Doel van die bevraging is om te weten te komen waar de knelpunten precies zitten, en tot oplossingen te komen voor de problemen die in het onderzoek worden vastgesteld. Uiteraard staat Unia ook ter beschikking van die externe partner om ervaring en kennis rond dit thema te delen.
Unia kijkt uit naar een goede samenwerking met alle partners in dit dossier, in de eerste plaats de Brusselse brandweer zelf.
Vergelijkbare artikels
Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie
Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.
Onderzoek: ongelijkheden en raciale discriminatie in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België. Ontdek meer informatie.
Dag tegen Racisme 2024: aandacht voor de arbeidsmarkt
Voor de internationale dag tegen racisme en discriminatie 2024 onthult Unia nieuwe cijfers over racisme. In 2023 openden we 670 dossiers over zogenaamde ‘raciale’ criteria. Bijna een derde daarvan speelt zich af op het arbeidsdomein. Unia pleit daarom voor een verplicht preventiebeleid voor discriminatie op het werk en een versterking van de arbeidsinspectie.
Racisme in de gezondheidszorg
Ken je het 'mediterrane syndroom'? Getuigenissen van racisme in de gezondheidszorg blijven in België vaak ondergerapporteerd. Toch lopen er elk jaar een dertigtal meldingen bij Unia binnen. Het is begin 2024 ook een onderzoek begonnen naar de ervaringen van patiënten met racisme.