Racisme bij de Brusselse brandweer – Samenvatting van getuigenissen (2021)
Unia verzamelde een reeks getuigenissen van werknemers bij de Brusselse brandweer, waarbij het duidelijk werd dat er zich een probleem stelde rond racisme en discriminatie en ook dat dit op een gebrekkige manier werd aangepakt.
In oktober 2019 kreeg Unia een melding van een rekruut van Noord-Afrikaanse afkomst van wie eerst de helm en vervolgens de locker werden beschadigd. Hij beweerde dat deze incidenten slechts het topje van de ijsberg waren, wat snel werd bevestigd door twintig getuigenissen en meldingen die we ontvingen. Deze getuigenissen deden ons inzien dat de moeilijkheden die de rekruut ondervond, geen op zichzelf staand feit waren, maar symptomatisch waren voor een structureel probleem bij de DBDMH.
In juni 2020 stelden we een samenvatting van getuigenissen op om alle door de getuigen vermelde feiten te bundelen. Deze samenvatting bezorgden wij aan de DBDMH-directie. Daarop besliste de staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Pascal Smet om deze instantie aan een audit te onderwerpen.
Het resultaat daarvan werd op 4 mei 2021 voorgelegd aan de Commissie Binnenlandse Zaken van het Parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Unia werd gevraagd om toelichting te geven.
Op deze pagina vind je:
- de herwerkte, geanonimiseerde versie van de getuigenissen uit de nota van juni 2020, samen met onze visie op de aanbevelingen van Moore Business Consulting;
- de reactie van de DBDMH-directie, op hun vraag (schrijven van 29 oktober 2020).
Voor Unia toont dit overzicht van de getuigenissen aan dat er binnen de DBDMH een duidelijke racistische cultuur heerst, die mogelijk is gemaakt omdat de daders achter de racistische, xenofobe of islamofobe feiten en uitlatingen ongestraft blijven.
Vergelijkbare publicaties
Socio-economische Monitoring 2022: arbeidsmarkt en origine
De editie 2022 van de Socio-economische Monitoring toont aan dat mensen van buitenlandse origine het nog steeds moeilijker hebben op de arbeidsmarkt in België.
Discriminatie van personen van Afrikaanse origine (2022)

Vandaag staan de ongelijkheid en discriminatie waarmee personen van Afrikaanse origine te maken krijgen, meer dan ooit in het brandpunt. Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme 2022 publiceert Unia een analyse over deze thematiek.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Socio-economische Monitoring 2019: arbeidsmarkt en origine

In België blijft iemands origine een hinderpaal op de arbeidsmarkt. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ontwikkelde samen met Unia de Socio-economische Monitoring om dit te keren. Het vierde rapport van deze monitoring vind je terug op deze pagina.