Zoek Artikel
Wat is er allemaal te doen op 21 maart?
21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Onze lokale contactpunten steken die dag de handen uit de mouwen en delen meer dan 20.000 badges uit aan steden en gemeenten. En je kan ons ook een bezoekje brengen op de onderstaande evenementen.
Opiniestuk: antidiscriminatiewetgeving is nog gatenkaas
De federale antidiscriminatiewetgeving biedt een stevig juridisch kader, maar als het parlement echt wil meestrijden tegen discriminatie en racisme zal het de wet moeten verbeteren. Anders laat je slachtoffers in de kou staan. Unia analyseerde 17.000 behandelde dossiers en schuift in het parlement aanbevelingen naar voor.
Focusgroep: personen met een handicap willen eigen keuzes maken
Unia lanceerde recent een campagne rond het recht om te stemmen. Dat recht begint bij het bredere recht om eigen keuzes te maken. Daarom ging Unia op 21, 22 en 29 november 2017 samen met personen met een licht verstandelijke handicap aan de slag rond het recht om eigen keuzes te maken.
Alle activiteiten rond de Internationale Dag van Personen met een Handicap
De lokale contactpunten van Unia vestigen in december op verschillende locaties in België de aandacht op de Internationale Dag van Personen met een Handicap. Van rolstoelparcours tot toegankelijkheidsprijs: ontdek hier de verschillende activiteiten!
VN-comité publiceert algemene aanbeveling over ondersteuning
Unia is verheugd dat ze er is: de General Comment nr. 5 oftewel de algemene aanbeveling van het VN-comité inzake de Rechten van Personen met een Handicap (hierna: VN-comité) over artikel 19 van het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.
Unia spoort parlement aan om antidiscriminatiewetgeving te verfijnen
Unia is verheugd over de evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving door een expertencommissie. Vandaag buigt het Parlement zich over die evaluatie. Ook Unia vindt dat het parlement de antidiscriminatiewetgeving op bepaalde punten grondig moet herzien en schreef een eigen evaluatierapport.
Discriminatie moslims in Europa blijft groeiend probleem
Nog steeds krijgen veel moslims in Europa te maken met discriminatie, fysiek geweld en pesterijen. Dit terwijl de meesten onder hen zich sterk verbonden voelen met het land waarin ze wonen. Dat stelt het FRA in een nieuw rapport. Het FRA is het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten. Het rapport is onder meer gebaseerd op antwoorden van 25.000 inwoners uit Europa met een migratieachtergrond.
Unia draagt bij aan general comments over artikels 19 en 5 van het VN-verdrag
Bijdragen van Unia aan de ontwerpen van general comments van het VN- Comité over artikels 19 (zelfstandig leven en inclusie in de samenleving) en 5 (gelijkheid en non-discriminatie) van het VN-Verdrag.
Overheid moet beter inclusie van mensen met handicap opvolgen
Ook Unia bevestigt dat mensen met een handicap vandaag nog steeds niet op dezelfde manier kunnen deelnemen aan de samenleving als mensen zonder een handicap. Zo reageert Unia op het rapport 'Inclusiespiegel Vlaanderen 2016' van GRIP.
Aantal dossiers over discriminatie bij Unia stijgt met 20 procent
Unia ontving in 2016 maar liefst 5.619 meldingen. Die meldingen mondden uit in 1.907 dossiers over mogelijke discriminatie, haatboodschappen of haatmisdrijven. Dat is een stijging van 20 procent tegenover 2015 (30 procent meer in vergelijking met 2010).
Volg ons op onze sociale media