Unia wint 4 op 5 rechtszaken

8 januari 2020
Actiedomein: Alle domeinen
Discriminatiegrond: Alle gronden

Sinds 2009 heeft Unia in 175 dossiers gerechtelijke stappen ondernomen die hebben geleid tot vonnissen of arresten. Van die rechtszaken heeft het Interfederaal Gelijkekansencentrum er 145, omgerekend zo'n 80 procent, gewonnen.  Dat blijkt uit cijfers die Unia vandaag bracht in de Commissie Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement. ‘Unia stapt alleen naar de rechter als het niet anders kan,’ zegt directeur Els Keytsman. 

‘In bijna 80 procent van de kwesties die Unia voor de rechter brengt, krijgen de slachtoffers van discriminatie of racisme gelijk. Dat is relatief veel als je het vergelijkt met het aantal zaken (175) dat we aanspanden,’ zegt Keytsman.

Vorig jaar 

‘In 2019 stapte Unia 18 keer naar de rechter. Daarvan bracht Unia 13 strafzaken voor de correctionele rechtbank. Dat gaat dan over zaken zoals geweld op een homokoppel, regelrecht aanzetten tot haat en geweld via sociale media of geweld van en tegen de politie’, weet Keytsman. 

Verder spande Unia 5 burgerrechtelijke zaken aan in 2019. ‘Dat gaat dan over bijvoorbeeld discriminatoire pesterijen op het werk of sollicitanten die niet werden aangenomen vanwege hun leeftijd of handicap.'

Laatste redmiddel 

‘De rechtbank is voor ons het laatste middel. Als onderhandelen niet kan omdat de feiten te zwaar zijn of omdat onderhandelingen worden geweigerd. Daarnaast kiezen we om effectief gerechtelijke stappen te nemen, omdat we de rechtspraak vooruit willen helpen’ vertelt Keytsman over de overwegingen van Unia om te procederen. 

Zelfde schuitje 

Zo wilde Unia in het verleden bijvoorbeeld weten of de rechter de gevolgen van kanker erkent als handicap. ‘Door sommige zaken aan te kaarten bij justitie hopen we rechtspraak te creëren waarmee ook anderen die in hetzelfde schuitje zitten, geholpen kunnen worden.’