Vlaamse regering formaliseert einde samenwerking met Unia

2 september 2022
Actiedomein: Alle domeinen
Discriminatiegrond: Alle gronden

Unia volgt van nabij de oprichting van de nieuwe Vlaamse mensenrechteninstelling waarmee ze in het belang van de burger wil samenwerken. 

Vrijdag nam de Vlaamse regering officieel de beslissing om de samenwerking met Unia te beëindigen. Dit besluit geeft uitvoering aan een bepaling uit het Vlaams regeerakkoord van 2019. Vanaf 15 maart 2023 moet een nieuwe Vlaamse mensenrechteninstelling operationeel zijn om gediscrimineerde burgers inzake Vlaamse bevoegdheden (huisvesting, onderwijs...) te helpen. Unia zal mensen blijven verdedigen die worden gediscrimineerd inzake federale bevoegdheden (haatspraak, haatmisdrijven, discriminatie op de werkvloer...) overal in België, evenals de slachtoffers van discriminatie op alle domeinen in Wallonië en Brussel. 

Voor Unia is het essentieel dat mensen beschermd blijven tegen discriminatie, ondanks deze verandering in het institutionele landschap. We willen dan ook constructief samenwerken met de nieuwe Vlaamse mensenrechteninstelling. We hopen dat zo iedereen gemakkelijk de hulp en informatie kan vinden die nodig is om discriminatie te bestrijden en gelijkheid te bevorderen.