Vlaamse regering formaliseert einde samenwerking met Unia

2 september 2022
Actiedomein: Alle domeinen
Discriminatiegrond: Alle gronden

Unia volgt van nabij de oprichting van de nieuwe Vlaamse mensenrechteninstelling waarmee ze in het belang van de burger wil samenwerken. 

Vrijdag nam de Vlaamse regering officieel de beslissing om de samenwerking met Unia te beëindigen. Dit besluit geeft uitvoering aan een bepaling uit het Vlaams regeerakkoord van 2019. Vanaf 15 maart 2023 moet een nieuwe Vlaamse mensenrechteninstelling operationeel zijn om gediscrimineerde burgers inzake Vlaamse bevoegdheden (huisvesting, onderwijs...) te helpen. Unia zal mensen blijven verdedigen die worden gediscrimineerd inzake federale bevoegdheden (haatspraak, haatmisdrijven, discriminatie op de werkvloer...) overal in België, evenals de slachtoffers van discriminatie op alle domeinen in Wallonië en Brussel. 

Voor Unia is het essentieel dat mensen beschermd blijven tegen discriminatie, ondanks deze verandering in het institutionele landschap. We willen dan ook constructief samenwerken met de nieuwe Vlaamse mensenrechteninstelling. We hopen dat zo iedereen gemakkelijk de hulp en informatie kan vinden die nodig is om discriminatie te bestrijden en gelijkheid te bevorderen. 

Vergelijkbare artikels

23 juni 2022

Unia behandelde recordaantal discriminatiedossiers in 2021

De kaap van 10.000 meldingen werd in 2021 bereikt. Unia opende hierover 2.379 individuele dossiers over situaties van discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven. "Achter deze dossiers gaan vooral 2.379 mensen schuil die zich gediscrimineerd hebben gevoeld en voor wie Unia de handen uit de mouwen steekt om oplossingen te vinden", zegt directeur Els Keytsman bij de publicatie van het jaarverslag 2021 van de mensenrechteninstelling.