Levensbeschouwelijke en religieuze symbolen

Een kruisje, hoofddoek, baard, keppeltje, … Het zijn maar enkele van de symbolen waarmee mensen hun geloof tonen of een religieuze of levensbeschouwelijke verplichting nakomen. Dat botst soms met personen die zo’n symbolen net willen verbieden – bijvoorbeeld omwille van de neutraliteit.   

  Wat de wet zegt over het dragen van levensbeschouwelijke en religieuze symbolen, hangt af van de plaats waar je die symbolen wilt dragen: thuis, op straat, in een zaak, op het werk of op school.

  Wat mag wel en wat mag niet?

  In mijn eigen woning en in openbare ruimtes

  Je woont in een woning, je loopt over straat, je gaat een station binnen, … Lees meer over je rechten thuis en op straat.

  In een zaak, cultuurhuis of bij een andere dienstverlener

  Je wil sporten, op restaurant gaan, een museum bezoeken, een verzekering aanvragen … Of je baat een restaurant uit, hebt een sportzaak, biedt verzekeringen aan, … Lees meer over religieuze diversiteit in de goederen- en dienstensector.

  Op school

  Je wil lessen volgen, lesgeven of meedoen aan andere activiteiten op school. Ontdek wat de wet zegt over religieuze diversiteit in het onderwijs.

  Op de werkvloer

  Je bent een publieke of private werkgever, je werkt voor de overheid of in de privésector, je hebt al dan niet rechtstreeks contact met klanten, … Leer meer over de bestaande wetgeving op de werkvloer.

  Volg ons op onze sociale media