Jaarverslag 2015
2015 heeft onze samenleving getekend. Gewelddadige conflicten en spanningen wereldwijd misten hun impact niet, ook bij ons. Terwijl we de redactie van het jaarverslag afrondden, beleefde België de naweeën van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel.
Samenleven op scherp
De afstand tussen verschillende bevolkingsgroepen lijkt toe te nemen. Op verschillende maatschappelijke domeinen worden de relaties op scherp gesteld. We worden geconfronteerd met fundamentele vragen over waarden en normen, over vrijheid en verantwoordelijkheid, en ultiem: over de mogelijkheid om harmonieus samen te leven.
Het jaarverslag probeert op die en andere vragen mee een antwoord te formuleren. Het vat aan met een overzicht van de markante gebeurtenissen waarbij Unia in 2015 sterk betrokken was. Daarbij gaat bijzondere aandacht naar:
- het verhitte klimaat waarin we terechtkwamen na de aanslagen in Parijs van 13 november;
- de implementatie van het M-decreet in het Vlaamse onderwijs;
- het tweede rapport van de ‘Socio-economische Monitoring’, dat aantoont dat je origine je positie op de arbeidsmarkt blijft bepalen;
- de evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving;
- het (ontbrekende) wettelijk kader voor neutraliteitsvragen;
- de registratie van en informatiestroom over haatmisdrijven.
In hoofdstuk 2 stellen we beknopt de belangrijkste cijfers voor over de dossiers en meldingen bij Unia in 2015. Hoofdstuk 3 analyseert de dossiers per maatschappelijk domein (goederen en diensten, media, werk, onderwijs …) en hoofdstuk 4 belicht ze per discriminatiegrond (de raciale criteria, handicap, geloof, seksuele oriëntatie, leeftijd, vermogen …).
Hoe Unia sinds de interfederalisering actief is op het federale niveau, op dat van de deelstaten en het lokale, omschrijven we in hoofdstuk 5. Naar goede gewoonte sluiten we het jaarverslag af met een blik op de toekomst (hoofdstuk 6).
Presentatie jaarverslag in parlementen
In de loop van 2016-2017 stelden we ons jaarverslag 2015 voor bij de verschillende parlementen:
- Op 19 oktober 2016 in de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers;
- Op 28 november 2016 in het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap (bekijk ook de video);
- Op 17 januari 2017 in het Waals Parlement;
- Op 26 januari 2017 in het Vlaams Parlement.
De verslagen van de voorstellingen van het jaarverlag in het Parlement van de Federatie Wallonië-Brussel en het Brussels Parlement zijn niet beschikbaar.
Vergelijkbare publicaties
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?
Het werk van Unia in 2021, uitgedrukt in cijfers

Voor welke situaties deden de Belgische burgers in 2021 het vaakst een beroep op ons? Steeg het aantal meldingen dat Unia ontving? Over welke domeinen en criteria ging het vooral in de dossiers die we openden? Is de impact van de COVID-19-pandemie nog zichtbaar in onze cijfers?
Jaarverslag 2021: een andere wereld is mogelijk

Terwijl werkgevers moeite hebben om vacatures in te vullen, blijft discriminatie op de werkvloer bestaan. Een woning vinden, gaat niet zonder slag of stoot als je bijvoorbeeld een handicap hebt. Unia behandelde meer dan 10.000 discriminatiemeldingen in 2021. Toch gelooft ze dat een andere en meer inclusieve wereld mogelijk is.
Standpunt over de oprichting van een Vlaams gelijkheidsorgaan en de uitstap uit Unia (2021)

Op 30 september 2019 sloten de Vlaamse regeringsonderhandelaars een regeerakkoord waarin stond dat de nieuwe regering uit Unia wou stappen en een eigen Vlaamse mensenrechteninstelling wou oprichten. Op deze pagina vind je de bedenkingen en bezorgdheden van Unia over het huidige voorstel.