Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten: parallel rapport (2019)
België brengt regelmatig verslag uit aan de Verenigde Naties over de nationale uitvoering van de internationale verdragen die het heeft ondertekend. Deze keer dient het een rapport in over de naleving van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR).
Als nationaal mensenrechteninstituut (status B) diende Unia een parallel rapport in. Ook Myria en het Steunpunt tot bestrijding van armoede droegen bij tot dit rapport. Unia focust in het rapport op uiteenlopende onderwerpen, zoals:
- het effect van antiterrorismemaatregelen op de mensenrechten,
- discriminatie en racistisch geweld,
- discriminatie op grond van seksuele geaardheid,
- internering,
- de noodzaak om bepaalde artikelen van de wet te wijzigen,
- ...
Het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties bestudeert daarna zowel het Belgisch rapport als de parallelle en alternatieve rapporten, en doet op basis daarvan aanbevelingen aan België. Die aanbevelingen moeten België helpen bij het verder verbeteren van de eerbiedingen van de rechten en vrijheden die zijn vastgelegd in het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten.
Het parallelrapport van Unia bestaat in het Nederlands, in het Frans en in het Engels.
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2023: naar een inclusieve duurzaamheid
Het jaarverslag 2023 van Unia brengt de aandachtspunten, meldingen, dossiers en trainingsuren samen uit het vorige kalenderjaar.
Verkiezingen 2024: memorandum
Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Jaarverslag 2022
Unia stond ook in 2022 klaar voor gediscrimineerde burgers. In ons jaarverslag blikken we terug op onze acties om discriminatie in België te bestrijden en gelijkheid te bevorderen.
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?