Parallel rapport voor de Universele periodieke evaluatie van België (2020)
In 2021 houdt de VN-Mensenrechtenraad een Universele periodieke evaluatie van België. Tot 15 oktober 2020 mag het maatschappelijk middenveld bijdragen aan deze evaluatie, door aanvullende informatie en alternatieve adviezen te verstrekken. Op deze pagina kan je het parallel rapport downloaden dat Unia in deze context opstelde, in samenwerking met Myria en het Steunpunt tot bestrijding van Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting.
Wat is de Universele periodieke evaluatie?
Elke vijf jaar beoordeelt de VN-Mensenrechtenraad elk van de VN-lidstaten om te onderzoeken of de mensenrechten in het land gerespecteerd worden. De resultaten van zo’n Universele periodieke evaluatie worden gebundeld in een finaal rapport met aanbevelingen, die de lidstaat moet implementeren vóór de volgende Universele periodieke evaluatie. Het rapport vormt dus een belangrijke hefboom om de mensenrechten in een land te verbeteren.
Tijdens de Universele periodieke evaluatie van België in 2021, gaat de VN-Mensenrechtenraad na of België alle verbintenissen van de vorige periodieke evaluatie heeft gevolgd om de mensenrechten in ons land te verbeteren.
Wat staat er in ons parallel rapport?
Voorafgaand aan de Universele periodieke evaluatie stelden Unia, Myria en het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting een parallel rapport samen. Daarin bundelen we onze bevindingen en aanbevelingen over België. Uit het rapport blijkt dat België een deel van zijn engagementen is nagekomen, maar toch beter kan doen.
Lees meer in ons gezamenlijk persbericht of download het volledige rapport op deze pagina.
Zie ook de schriftelijke bijdrage van:
Vergelijkbare publicaties
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?
Het werk van Unia in 2021, uitgedrukt in cijfers

Voor welke situaties deden de Belgische burgers in 2021 het vaakst een beroep op ons? Steeg het aantal meldingen dat Unia ontving? Over welke domeinen en criteria ging het vooral in de dossiers die we openden? Is de impact van de COVID-19-pandemie nog zichtbaar in onze cijfers?
Jaarverslag 2021: een andere wereld is mogelijk

Terwijl werkgevers moeite hebben om vacatures in te vullen, blijft discriminatie op de werkvloer bestaan. Een woning vinden, gaat niet zonder slag of stoot als je bijvoorbeeld een handicap hebt. Unia behandelde meer dan 10.000 discriminatiemeldingen in 2021. Toch gelooft ze dat een andere en meer inclusieve wereld mogelijk is.
Standpunt over de oprichting van een Vlaams gelijkheidsorgaan en de uitstap uit Unia (2021)

Op 30 september 2019 sloten de Vlaamse regeringsonderhandelaars een regeerakkoord waarin stond dat de nieuwe regering uit Unia wou stappen en een eigen Vlaamse mensenrechteninstelling wou oprichten. Op deze pagina vind je de bedenkingen en bezorgdheden van Unia over het huidige voorstel.