Socio-economische Monitoring: tweede rapport
De Socio-economische Monitoring is een instrument dat gerealiseerd wordt in samenwerking met het Rijksregister, de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en experten. Het heeft tot doel de situatie van personen op de arbeidsmarkt naargelang hun origine en migratieachtergrond in beeld te brengen.
Dit tweede rapport sluit aan bij het vorige rapport en biedt enkele nieuwigheden, waaronder de gegevens van 2008 tot en met 2012 en gegevens op basis van de paritaire comités.
Bijlagen
U kunt de digitale versie van het tweede rapport van de Socio-economische Monitoring onder aan deze pagina downloaden.
Het tweede rapport is voorgesteld tijdens een studiedag op 17 november 2015: ook het programma van die dag, de presentatie van de resultaten, en de beschouwing bij de resultaten door respectievelijk het Interfederaal Gelijkekansencentrum en de FOD WASO kunt u hieronder downloaden.
De volledige bijlagen bij het rapport, met alle beschikbare kruisingen zijn te raadplegen op de website van de FOD WASO.
Downloads
- Socio-economische Monitoring 2015
- Resultaten van de Socio-economische Monitoring 2015 (FOD - PowerPoint)
- Beschouwingen van het Centrum over de Socio-economische Monitoring 2015 (PowerPoint)
- Beschouwingen van de FOD over de Socio-economische Monitoring 2015 (PowerPoint)
- Settling in Belgium (Franstalige PowerPoint OECD voor de studiedag op 17 november 2015)
Vergelijkbare publicaties
Socio-economische Monitoring 2022: arbeidsmarkt en origine
De editie 2022 van de Socio-economische Monitoring toont aan dat mensen van buitenlandse origine het nog steeds moeilijker hebben op de arbeidsmarkt in België.
Discriminatie van personen van Afrikaanse origine (2022)

Vandaag staan de ongelijkheid en discriminatie waarmee personen van Afrikaanse origine te maken krijgen, meer dan ooit in het brandpunt. Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme 2022 publiceert Unia een analyse over deze thematiek.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Racisme bij de Brusselse brandweer – Samenvatting van getuigenissen (2021)

Unia verzamelde een reeks getuigenissen van werknemers bij de Brusselse brandweer, waarbij het duidelijk werd dat er zich een probleem stelde rond racisme en discriminatie en ook dat dit op een gebrekkige manier werd aangepakt.