Zoek Beslissing
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 24 april 2023
Een anesthesist in een ziekenhuis moest op 67-jarige leeftijd stoppen. Het arbeidshof oordeelde dat er geen discriminatie was op basis van leeftijd. De leeftijdslimiet werd immers objectief en redelijk gerechtvaardigd door een legitiem doel en de middelen om dat doel te bereiken waren passend en noodzakelijk.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 18 april 2023
Een vrouw werd ontslagen tijdens haar afwezigheid wegens een burn-out. Uit de chronologie van de feiten leidde het arbeidshof een vermoeden van discriminatie af. Dit vermoeden kon niet worden weerlegd door de werkgever.
Arbeidsrechtbank Gent, afdeling Aalst, 8 februari 2023
Een vrouw werd op haar eerste werkdag bij een verzekeringsmakelaar ontslagen omwille van een erfelijk gebitsprobleem. De voorzitter van de arbeidsrechtbank oordeelde dat “met betrekking tot de fysieke eigenschap het argument dat de werknemer omwille van zijn uiterlijk negatieve reacties uitlokt bij klanten of collega’s, niet als legitiem doel kan worden beschouwd om een onderscheid te rechtvaardigen”.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 31 januari 2023
De arbeidsrechtbank van Waals Brabant, afdeling Waver kende in een vonnis van 19 februari 2019 een forfaitaire schadevergoeding van 650 euro toe aan een vrouw die niet werd aangeworven omwille van haar leeftijd. De arbeidsrechtbank maakte daarmee een verkeerde toepassing van de antidiscriminatiewet.
Arbeidshof Luik, afdeling Luik, 23 januari 2023
Een elektricien oefent voltijds zijn taak van vakbondsafgevaardigde uit. In het bedrijf waar hij werkt zijn de promoties gebaseerd op ervaring (en niet op anciënniteit), maar omdat hij geen ervaring als elektricien kan opbouwen krijgt hij geen promotie. Het arbeidshof oordeelt dat het niet disproportioneel is om te eisen dat een functie effectief werd uitgeoefend om in aanmerking te komen voor een promotie in die functie.
Hof van Justitie van de Europese Unie, 12 januari 2023
Nadat een zelfstandige een YouTube-filmpje publiceerde waarin hij zijn seksuele geaardheid bekend maakte, stelde een bedrijf een einde aan een overeenkomst met zijn onderneming. De man trok naar de rechtbank. Er werd vervolgens een prejudiciële vraag aan het Hof van Justitie van de Europese Unie hierover voorgelegd. Het begrip arbeid als zelfstandige uit de EU-Kaderrichtlijn 2000/78/EG heeft ook betrekking op een persoon die dienstverleningsovereenkomsten sluit.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 11 januari 2023
Het arbeidshof bevestigt een vonnis van de arbeidsrechtbank Brussel van 26 juni 2019 en oordeelt dat het ontslag van een bankbediende niet ingegeven was door discriminatie op basis van de gezondheidstoestand.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 22 december 2022
Verschillende werknemers dienen een klacht in wegens pesterijen op grond van de Welzijnswet. Het arbeidshof stelt vast dat er geen herhalingsgevaar is en daardoor hebben de betrokkenen geen belang meer bij een rechterlijk stakingsbevel.
Arbeidsrechtbank Henegouwen, afdeling Bergen, 19 december 2022
Een internationale organisatie ontslaat een vrouw na meer dan twee jaar afwezigheid wegens ziekte. De arbeidsrechtbank oordeelt dat de vrouw werd gediscrimineerd op grond van haar gezondheidstoestand.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 7 november 2022
Een afdelingshoofd krijgt na een langdurige afwezigheid wegens ziekte, te horen dat een deel van haar bevoegdheden werden afgenomen. Het arbeidshof oordeelt dat ze gediscrimineerd werd omwille van haar gezondheidstoestand.
Volg ons op onze sociale media