Zoek Artikel
Ingrepen nodig om leefomstandigheden Roma en woonwagenbewoners te verbeteren
Het Bureau voor de Grondrechten van de Europese Unie (FRA) stelt vandaag de bevindingen voor van een onderzoek naar de situatie van Roma en woonwagenbewoners. Het onderzoek van het FRA toont aan dat de leefomstandigheden van Roma en woonwagenbewoners in België moeilijk blijven. “Maar er zijn zeker ingrepen en maatregelen denkbaar om hun omstandigheden te verbeteren”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Ernstige verkeersagressie veroordeeld, mét erkenning van haatmotief
De Antwerpse correctionele rechtbank heeft op 2 november 2020 uitspraak gedaan over een zaak van ernstige verkeersagressie die plaatsvond in september 2019. De beklaagde werd door de rechtbank schuldig bevonden en veroordeeld tot 30 maanden gevangenis en een boete van 1.600 euro voor opzettelijke slagen en verwondingen. Unia vond het dossier ernstig genoeg om zich mee burgerlijke partij te stellen.
Word je gediscrimineerd wanneer je een woning zoekt? Bewijs het met opnames van telefoongesprekken
Een Belg van Afrikaanse afkomst heeft dankzij opnames van telefoongesprekken kunnen bewijzen dat hij door een vastgoedkantoor was gediscrimineerd op grond van zijn huidskleur.
Opinie: Praktijktests, wat kan je daarop tegen hebben?
Unia vraagt sinds jaar en dag praktijktests voor de arbeids- en huurwoningmarkt. Soms lijkt het op een symbooldiscussie, maar niets is minder waar. Het gaat om een essentieel onderdeel van een doortastend antidiscriminatiebeleid. Zonder praktijktests kan je niet spreken van het handhaven van het discriminatieverbod.
Recepten voor een onkreukbare en onberispelijke politie zijn al lang bekend
De politie worstelt nog altijd met de vraag hoe ze intern kan optreden tegen structureel ingebakken racisme en onverdraagzaamheid. Dat blijkt uit de recente actualiteit: denk aan de tragische en schokkende dood van Jozef Chovanec en de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium.
Rechter veroordeelt verheerlijken van naziregime
De rechtbank van Leuven heeft op 14 juli 2020 een inwoner van Keerbergen veroordeeld wegens inbreuken op de negationisme- en antiracismewet. De man is veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf en een geldboete van 800 euro. Unia, dat zich burgerlijke partij had gesteld, krijgt 500 euro.
Supermarkt veroordeeld voor racisme bij ontslag
De winkelverantwoordelijke van de Intermarché uit Klabbeek heeft zich schuldig gemaakt aan racisme toen hij een zwarte medewerker ontsloeg. Dat oordeelde de strafrechtbank van Waals-Brabant in oktober 2017 en werd bevestigd door het hof van beroep van Brussel op 5 mei 2020.
Geen gezichtsherkenning zonder analyse van impact en passende waarborgen
Unia maakt zich zorgen over het plan van de minister van Binnenlandse Zaken om aan de politie de mogelijkheid te geven om gezichtsherkenning te gebruiken. Want deze technologie kan leiden tot onbedoelde discriminaties.
Onderzoek neemt selectiviteit bij politieoptreden onder de loep
Managementkeuzes van een politiezone hebben, al dan niet gewild, een positieve of negatieve invloed op de relaties tussen politie en bevolking. Bijvoorbeeld wanneer de identiteit van sommige bevolkingsgroepen wordt gecontroleerd. Dit blijkt uit een actieonderzoek dat tussen 2017 en 2019 werd uitgevoerd bij de politiezone Brussel Noord.
Veroordeling mishandeling en discriminatie door Antwerpse politieagenten is juist signaal
De Antwerpse correctionele rechtbank heeft uitspraak gedaan in het dossier van de 'Bende van Mega Toby en Sproetje'. Drie van de beklaagden werden schuldig bevonden en veroordeeld tot aanzienlijke straffen. Unia vindt de veroordeling een juist signaal.
Volg ons op onze sociale media