#GeefMe1Minuut-videowedstrijd: meer dan 100 scholen tegen racisme
‘Er komt een nieuwe editie van de videowedstrijd #GeefMe1Minuut,’ dat kondigde Unia-directeur Els Keytsman aan op de eerste prijsuitreiking van de scholenwedstrijd in de Kazerne Dossin. ‘Met meer dan 100 inzendingen uit heel België was de wedstrijd een groot succes.’
‘Ik ben jong en geloof dat we samen het verschil kunnen maken tegen racisme,’ zo klonk het bij de jonge winnaars van onze wedstrijd #GeefMe1Minuut. Op 1 minuut moesten leerlingen zo creatief mogelijk uitleggen wat ze zouden doen tegen racisme als ze burgemeester zouden zijn.
119 video’s
Het omgaan en samenleven met anderen, is ook op scholen een hot item. Dat zagen we in het enthousiasme waarmee klassen reageerden op onze wedstrijd. We kregen maar liefst 119 inzendingen.
‘De allereerste editie was dan ook een succes,’ zegt Keytsman. ‘Unia lanceerde de wedstrijd in dit schooljaar, waarin maar liefst twee verkiezingen vallen. Politiek raakt ook jongeren. Die jongeren hebben een open blik op politiek en daar pikken we op in. De leerlingen debatteerden over wat racisme doet met een mens en net zo’n debat is de kern van politiek. Het werken aan de video is minstens even belangrijk als het eindresultaat.’
Op 9 januari waren de genomineerden te gast in het museum Kazerne Dossin. De drie winnende klassen werden daar in de bloemen gezet door Unia.
Geëngageerde winnaars
‘Mechelen is een superdiverse stad, daarom vinden we het cruciaal om een positieve boodschap over diversiteit de wereld in te sturen,’ vertelde een leerling van BimSem, één van de winnende scholen. ‘We wilden anderen warm krijgen en tonen dat je op een heel eenvoudige manier racisme de pas kunt afsnijden,’ klonk het bij een leerling van een school uit Colfontaine die ook in de prijzen viel. ‘Iedereen is welkom in België,’ besloot een leerling uit VOX Pelt, de derde school die met een cheque naar huis ging.
Elke winnende school kreeg van Unia een cheque van 5.000 euro. Daarmee moet de school een project op poten zetten rond diversiteit of racismebestrijding. Die projecten worden bekendgemaakt op de volgende Internationale Dag tegen Racisme, op 21 maart.
Wil je meer weten over de nieuwe editie ? Hou dan onze site in het oog.
De deelnemende en winnende video’s kan je bekijken op onze afspeellijst op YouTube.
Vergelijkbare artikels
2 nieuwe antiracismeplannen in Franstalig België
De Franse gemeenschap en het Waals gewest stelden elk hun antiracismeplan voor de periode 2023-2026 voor. Unia ziet naast een aantal positieve punten ook een aantal werkpunten in de 2 nieuwe antiracismeplannen.
Dag tegen Racisme 2023
De Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart 2023 is de perfecte gelegenheid om een stand van zaken op te maken rond racisme. Uit de meldingen bij Unia blijkt helaas dat racisme ook in 2022 voor heel wat mensen in België een dagelijkse realiteit was.
Brussels plan tegen racisme zet stap in goede richting
Op donderdag 15 december 2022 heeft de Brusselse regering haar nieuwe antiracismeplan 2023-2026 aangenomen. Het plan omvat een vijftigtal maatregelen in verschillende bevoegdheidsdomeinen.
Unia tevreden met de goedkeuring van federale maatregelen ter bestrijding van racisme
Half juli keurde de federale regering 70 maatregelen ter bestrijding van racisme goed. Unia is tevreden met deze eerste maatregelen, maar betreurt het dat deze maatregelen niet zijn goedgekeurd in het kader van het interfederaal plan ter bestrijding van racisme waarop al meer dan 20 jaar gewacht wordt.