Zoek Artikel
Vlaamse regering bespreekt oprichting “Vlaams Unia”, Unia reageert
De Vlaamse regering bespreekt de oprichting van een Vlaams gelijkheidsorgaan, dat de Vlaamse taken van Unia in Vlaanderen moet overnemen. De huidige plannen roepen vragen op bij belangenorganisaties en internationale instellingen zoals de VN. Samen met hen is Unia bezorgd dat de mensenrechten in Vlaanderen erop achteruitgaan.
Overheden moeten volgens Unia meer doen voor mensen met een handicap
Er is nog een lange weg te gaan voor mensen met een handicap een echte plaats hebben in een inclusieve samenleving. Dat is de conclusie van het laatste verslag van Unia over de eerbiediging van de rechten van personen met een handicap. Het rapport wordt vandaag gepubliceerd ter ere van de Internationale dag van personen met een handicap. "Het is tijd dat de overheden hun beloften nakomen", zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Vaccinatiestrategie en Covid Safe Ticket vergroten het gevoel van wantrouwen
Een jaar na het eerste rapport waarin Unia de impact van de gezondheidscrisis op de mensenrechten analyseerde, publiceert Unia een vervolgmonitoring van de mensenrechten tijdens de pandemie. Op basis van meldingen van burgers en voortdurende toetsing aan de antidiscriminatiewetgeving, presenteert Unia een pandemiejaar in feiten en cijfers.
Mandaat van Els Keytsman en Patrick Charlier vernieuwd als directeurs van Unia
Maandag duidde de raad van bestuur van Unia de huidige directeurs Els Keytsman en Patrick Charlier opnieuw aan voor een mandaat van 6 jaar. Dat mandaat gaat officieel in op 1 februari 2022.
[Opinie] Grondrechten beperken is geen dagelijkse kost
De proefballonnetjes over een toekomstige Belgische coronapas zijn geen verrassing. Net als weerballonnen die worden opgelaten om te bepalen uit welke hoek de wind waait, volgt het ene standpunt het andere op. Waarbij om beurt de coronapas voor leraren, voor fitnesscentra of zelfs voor restaurants wordt voorgesteld. Maar de urgentie van de huidige situatie gebruiken als argument om een dagelijks gebruikte coronapas in te voeren en er frequent op te controleren, gaat vandaag niet meer op.
De Antiracismewet bestaat 40 jaar, en wat nu?
Bogdan solliciteerde bij een bedrijf voor ziekenvervoer maar zijn kandidatuur werd in de prullenmand gegooid: de werkgever had het niet zo begrepen op sollicitanten met een buitenlands klinkende naam. Gelukkig voor Bogdan is er een wetgeving die racisme strafbaar stelt zodat rechters zulke praktijken kunnen veroordelen.
“We hebben weer iets bereikt vandaag!” Onze regionale medewerkers aan het woord
“Anciens der anciens!” Zo stellen Katia en Annick zichzelf lachend voor. Sinds 2012 zijn ze samen hét aanspreekpunt voor lokale beleidsmakers, partners en melders die vragen hebben rond diversiteit en discriminatie in de regio West-Vlaanderen. We interviewen hen in Brugge, de uitvalsbasis van waaruit ze de vier West-Vlaamse centrumsteden ondersteunen.
Nog te weinig cijfers over ongelijkheid en discriminatie in België
Er zijn nog te weinig cijfers over ongelijkheid en discriminatie in België, zeggen Unia en de Cel Gelijke Kansen van de FOD Justitie. “Wie bijvoorbeeld wil weten of mensen met een andere origine gelijke toegang hebben tot de gezondheidszorg in België, kan nergens betrouwbare data vinden. We hebben dringend nood aan meer kwaliteitsvolle data om gelijkheid of ongelijkheid in essentiële domeinen in België in kaart te brengen”, benadrukt Unia-directeur Els Keytsman.
Coronacrisis drukt stevige stempel op werk van Unia
Het coronajaar 2020 heeft zijn stempel gedrukt op de hele samenleving, en ook zeker op het werk van Unia. De uitzonderlijke omstandigheden vergrootten de kwetsbaarheid van velen en leidden ook tot extra spanningen en wrijvingen. Unia opende vorig jaar 2.189 dossiers; 11% van deze dossiers had te maken met de coronacrisis. Ook Black Lives Matter en discriminatie op de werkvloer hadden een belangrijke impact op de werking van Unia.
Unia dringt aan op nieuw actieplan tegen homofobie
Een nieuw en doeltreffend actieplan om homofobie en transfobie te bestrijden is wenselijk en noodzakelijk, niet alleen om homofoob en transfoob geweld te bestrijden maar ook om homoseksualiteit nog meer uit de taboesfeer te halen, op school, op de werkvloer en in andere delen van de samenleving.
Volg ons op onze sociale media