Ben je getuige van homofoob geweld? Unia moedigt iedereen aan om het te melden!
Ook in 2021 steeg het aantal dossiers bij Unia over discriminatie omwille van seksuele geaardheid. Daarbij ging het vooral over geweld tegen LGBTI+-personen. Unia benadrukt dat getuigen essentieel zijn om ervoor te zorgen dat de daders een zwaardere straf krijgen: ze zorgen ervoor dat het homofobe motief door de rechtbank kan worden erkend.
Steeds meer dossiers over homofobie
Unia opende 176 dossiers in 2021 over discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven in verband met seksuele geaardheid. Dat is 6,4% van alle Unia-dossiers, in 2020 was dat nog 4,3%. De cijfers liggen ook hoger dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaren. De toename in 2021 gaat vooral over problemen in de samenleving zoals conflicten in de publieke ruimte en burenruzies.
Gewelddadiger
Opvallend: in dossiers over seksuele geaardheid is er vaker sprake van geweld dan in andere dossiers: "Bij de dossiers rond homofobie die wij bij Unia behandelen, gaat het in bijna 43% van de gevallen om haatmisdrijven, zoals slagen en verwondingen. Die cijfers vormen helaas slechts het topje van de ijsberg: wij pleiten daarom voor een betere codering van het (mogelijke) homofobe motief in de registratiesystemen van de politie en het parket", benadrukt Els Keytsman, directeur van Unia.
Investeer in gespecialiseerde slachtofferhulp
Om welke vorm van haatmisdrijven het ook gaat, de slachtoffers worden altijd en diep getroffen. Gespecialiseerde opvang en begeleiding door specialisten in posttraumatische stress is noodzakelijk. Unia sensibiliseert daarom bewust de politie, het openbaar ministerie en andere autoriteiten over deze problematiek. Er zijn al enkele goede praktijkvoorbeelden: zo openden sommige politiebureaus een speciaal loket voor slachtoffers van haatmisdrijven. Maar daarnaast moet er ook meer gebeuren om seponering – zaken die niet vervolgd worden door het parket - te voorkomen.
Sleutelrol voor getuigen
Uit onderzoek blijkt dat daders sneller haatmisdrijven plegen als zij het gevoel hebben dat niemand zal reageren. Getuigen zijn dus zeer belangrijk. Des te meer omdat haatmisdrijven iederéén raken die zichzelf met het slachtoffer kan identificeren.
"Unia is tevreden dat rechtbanken in dossiers van homofoob geweld regelmatig het homofoob motief als verzwarende omstandigheid erkennen, vooral dankzij getuigen van deze pijnlijke gebeurtenissen. Getuigen helpen ook om slachtoffers aan te moedigen en te steunen om naar de rechtbank te stappen. Wij moedigen hen daarom aan om homofobie altijd te melden", besluit Els Keytsman.
- Ben je zelf slachtoffer of getuige van een haatmisdrijf? Contacteer meteen de politie zodat een proces-verbaal wordt opgesteld.
- Aarzel niet gelijktijdig Unia te verwittigen, voor juridische ondersteuning.
Je kan ook verenigingen aanspreken die jou verder helpen naargelang je wensen:
- In Brussel ontvangt het Rainbow House je meldingen
- In Vlaanderen kan je terecht bij Lumi, de opvang- en infolijn van çavaria
Unia is niet bevoegd voor gendergerelateerde criteria (transgender, genderexpressie, genderidentiteit, interseksualiteit). Het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen behartigt deze materie.
Zie ook
- Getuigen spelen doorslaggevende rol in erkenning homofoob motief
- Jonatas en Tim getuigen: “Uiteindelijk was elke inspanning die we deden, de moeite waard”
- Unia vraagt aanpassing regels voor bloeddonatie door homoseksuele mannen
- LGBTI+ rechten in 2023: verontrustend geweld, maar ook positieve punten
- Unia behandelde recordaantal discriminatiedossiers in 2021
Vergelijkbare artikels
Stijging van het aantal LGBTI+-dossiers in 2023
Unia heeft in 2023 meer dossiers inzake seksuele oriëntatie afgesloten. Ondanks de toenemende bescherming van de rechten van LGBTI+-personen in België, blijven zij nog steeds de voornaamste slachtoffers van geweld, intimidatie en pesten, zowel op straat als op sociale media.
LGBTI+ rechten in 2023: verontrustend geweld, maar ook positieve punten
Ondanks de vooruitgang op juridisch vlak worden LGBTI+ personen nog dagelijks blootgesteld aan vooroordelen, beledigingen en zelfs haatspraak. Ook op internet worden ze beledigd en bedreigd. Unia roept op om dringend maatregelen te nemen.
Unia dringt aan op nieuw actieplan tegen homofobie
Een nieuw en doeltreffend actieplan om homofobie en transfobie te bestrijden is wenselijk en noodzakelijk, niet alleen om homofoob en transfoob geweld te bestrijden maar ook om homoseksualiteit nog meer uit de taboesfeer te halen, op school, op de werkvloer en in andere delen van de samenleving.
Unia en çavaria gieten hun samenwerking in een officieel akkoord
Unia heeft voor het eerst een officieel samenwerkingsakkoord gesloten met çavaria, de koepel van meer dan 120 LGBTI-verenigingen in Nederlandstalig België. “Op deze manier kunnen we onze samenwerking beter organiseren en uitbouwen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Dit akkoord zal çavaria zeker helpen om zijn opdracht nog beter uit te voeren”, voegt Lozano Lafertin van çavaria eraan toe.