Zoek Artikel
Afwijken van fundamentele rechten stemt ongerust
We zijn gehecht aan onze rechten. Als we van die rechten zo vanzelfsprekend kunnen genieten, staat dit los van onze maatschappelijke positie, onze afkomst, ons geslacht. We geloven nogal gauw dat deze onvervreemdbare rechten, de mensenrechten, voor immer en altijd verworven zijn.
Haatboodschappen moeten vaker worden vervolgd en veroordeeld
Haatboodschappen worden dikwijls niet bestraft omdat de gerechtelijke procedure te zwaar en omslachtig is. Op een hoorzitting in de Kamer (afgelopen woensdag) heeft Unia haar vraag herhaald om artikel 150 van de Grondwet aan te passen en de kwestie zo beter aan te pakken.
Nieuwe gids over personeelswerving: sociale partners stellen diversiteit voorop
De Nationale Arbeidsraad heeft een praktijkgids gepubliceerd om diversiteit en gelijke behandeling bij personeelswerving te bevorderen. Unia, die ondersteuning bood bij het uitwerken van de gids, is tevreden dat de sociale partners met dit resultaat naar buiten komen.
Aantal discriminatiemeldingen klimt met ruim 13%
Ook in 2019 is het aantal meldingen en dossiers over discriminatie opnieuw gegroeid bij Unia. “Het aantal meldingen lag 13,2% hoger dan in 2018, terwijl het aantal dossiers steeg met 6,9%. Op sociale media constateren we een harder taalgebruik, bijvoorbeeld over personen met een handicap, moslims en vluchtelingen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede vragen universiteiten en hogescholen extra aandacht te hebben voor kwetsbare groepen
Als er geen rekening wordt gehouden met de moeilijke situatie van studenten uit kwetsbare groepen, lopen zij het risico om uit de boot te vallen in de komende examenperiode. Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede roepen hogescholen en universiteiten daarom op om met álle studenten rekening te houden bij hun evaluatiewijze.
COVID-19: Beschermingsmaatregelen mét respect voor de grondrechten
We zijn echter bezorgd over de soms heel negatieve gevolgen van de beschermingsmaatregelen in bepaalde situaties. Daar waar heel wat maatregelen bijzonder pertinent zijn in functie van het recht op bescherming van de gezondheid, kunnen ze tegelijk een negatieve impact hebben op andere grondrechten.
Unia wint 4 op 5 rechtszaken
Sinds 2009 heeft Unia in 175 dossiers gerechtelijke stappen ondernomen die hebben geleid tot vonnissen of arresten. Van die rechtszaken heeft het Interfederaal Gelijkekansencentrum er 145, omgerekend zo'n 80 procent, gewonnen. Dat blijkt uit cijfers die Unia vandaag bracht in de Commissie Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement. ‘Unia stapt alleen naar de rechter als het niet anders kan,’ zegt directeur Els Keytsman.
Werkgevers en Unia ondertekenen samenwerkingsakkoord
Vandaag zetten voor het eerst alle werkgeversorganisaties (BECI, Boerenbond, UCM, UNISOC, UNIZO, UWE, VBO en VOKA) en Unia hun handtekening onder een samenwerkingsakkoord.
Internationale Mensenrechtendag: Tussen wet en werkelijkheid (blog op ABVV)
Auw. Net wanneer 70 jaar universele mensenrechten in de kijker staan, wordt de hardheid in de samenleving steeds zichtbaarder. Een van de effecten daarvan is een toegenomen ervaring van discriminatie. Artikel 7 van die jarige Universele Verklaring van de mensenrechten bindt er nochtans geen doekjes om: iedereen moet volgens de wet op dezelfde manier behandeld worden.
Unia positief over regeerakkoord Waals Gewest
Unia verwelkomt de vorming van de nieuwe regering van het Waalse Gewest en de goedkeuring van veelbelovende maatregelen op vlak van antidiscriminatie.
Volg ons op onze sociale media