Zoek Artikel
Eerste Belgische veroordeling van online haatzaaiende memes
Een vrouw die racistische en antisemitische video's en memes op sociale media plaatste, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor een periode van drie jaar en een geldboete van 320 euro. Het is de eerste keer in België dat haatzaaiende memes veroordeeld worden. Deze beslissing is dan ook een belangrijk precedent in de strijd tegen onlinehaat.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.
De Antiracismewet bestaat 40 jaar, en wat nu?
Bogdan solliciteerde bij een bedrijf voor ziekenvervoer maar zijn kandidatuur werd in de prullenmand gegooid: de werkgever had het niet zo begrepen op sollicitanten met een buitenlands klinkende naam. Gelukkig voor Bogdan is er een wetgeving die racisme strafbaar stelt zodat rechters zulke praktijken kunnen veroordelen.
Gent test voor het eerst arbeidsdiscriminatie en wil daarmee doorgaan
Je leeftijd of je doofheid kunnen je kansen op een job sterk beïnvloeden. Dat blijkt vandaag nog maar eens uit de pas voorgestelde resultaten van praktijktesten op de Gentse arbeidsmarkt. De bevindingen liggen in de lijn met wat Unia vaststelt in de meldingen en dossiers, en zijn een bewijs dat testen wel degelijk zin heeft.
Identitaires Ardenne: twee beheerders krijgen zes maanden celstraf zonder uitstel
Het hof van beroep van Luik heeft op 30 juni 2021 de uitspraak bevestigd die in eerste aanleg was gedaan door de correctionele rechtbank van Neufchâteau in een zaak van online hatespeech. De twee beheerders van de Facebookpagina ‘Identitaires Ardenne’ werden schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat en geweld.
Hatespeech op sociale media tegen Cécile Djunga veroordeeld
De correctionele rechtbank van Brussel heeft de internetgebruiker veroordeeld die een haatdragende boodschap publiceerde tegen Cécile Djunga, presentatrice bij de RTBF. Unia is verheugd: de rechtspraak herinnert ons eraan dat niet alles is toegestaan op sociale media.
Racisme aanpakken: niet eenvoudig, wel noodzakelijk en mogelijk!
Racisme in de samenleving aanpakken, het is geen simpele opgave. Het aantal meldingen in verband met zogenaamde raciale kenmerken klom vorig jaar met 49,5% naar 3.684. In dat cijfer zitten ook feiten waarover meerdere meldingen werden gedaan, zoals tweets van politici. Unia heeft zo vorig jaar 2.081 feiten op basis van zogenaamde raciale kenmerken geregistreerd. Dat is een stijging met 1,2% tegenover 2019.
Werkgever veroordeeld tot geldboete wegens opzettelijke discriminatie
Je hebt een buitenlands klinkende naam en solliciteert bij een bedrijf dat ziekenvervoer organiseert. Maar het bedrijf maakt duidelijk dat ‘vreemdelingen, mensen zonder ervaring en vrouwen met jonge kinderen’ niet welkom zijn.
Actie van skaters in Antwerpse Joodse wijk is af te keuren
Twee Antwerpse jongeren van Palestijnse origine zijn onlangs op skates door de Joodse wijk in Antwerpen getrokken, voorzien van een Palestijnse vlag. Ze viseerden individuele Joden en plaatsten een filmpje van hun actie op YouTube. Deze gebeurtenis heeft veel ophef veroorzaakt in de Antwerpse Joodse gemeenschap. Unia ontving diverse meldingen over deze feiten.
Waarom safe spaces essentieel zijn voor gemarginaliseerde groepen
Een safe space is gewoon één van de middelen die waardevol en noodzakelijk zijn voor slachtoffers van racisme en discriminatie en voor minderheidsgroepen de te maken krijgen met de dominante verhoudingen die nu eenmaal bestaan in onze maatschappij.