Unia vraagt de NMBS om toch assistentie te organiseren voor essentiële verplaatsingen
Op 20 maart kondigde de NMBS aan dat ze in verband met de gezondheidscrisis COVID-19 en de door de overheid voorgeschreven maatregelen niet langer in staat zou zijn assistentie te voorzien voor reizigers met een beperkte mobiliteit. De NMBS rechtvaardigde haar beslissing door aan te geven dat haar personeel bij het verlenen van de assistentie geen anderhalve meter afstand kan bewaren.

Ook al noopt de gezondheidscrisis de NMBS ertoe krachtige maatregelen te nemen om haar reizigers en werknemers te beschermen, toch betreurt Unia dat er geen oplossing geboden wordt die zoveel mogelijk aan de veiligheidseisen tegemoet komt én die assistentie mogelijk laat voor reizigers die essentiële verplaatsingen moeten maken.
Tijdens deze periode van quarantaine moeten immers ook veel personen met een handicap uit werken gaan: gezondheidswerkers, maatschappelijk werkers, arbeiders, … En er zijn personen met een handicap die geen ander vervoermiddel hebben dan de trein en die essentiële reizen moeten maken (bijvoorbeeld om naar het ziekenhuis te gaan voor een behandeling).
We mogen niet vergeten dat de nood aan assistentie veroorzaakt wordt door de ontoegankelijkheid van stations, perrons en treinen. Daarom betekent het voor onbepaalde duur opheffen van de assistentie naast het weigeren van redelijke aanpassingen ook een vorm van directe discriminatie van personen met een handicap.
Unia verzoekt de NMBS haar beslissing ongedaan te maken en assistentie te garanderen voor reizigers met een handicap die essentiële verplaatsingen moeten maken (reizen naar de werkplek, naar het ziekenhuis, ...). Dit verzoek is zeker redelijk wanneer voorzorgsmaatregelen worden genomen, zoals het dragen van een mondmasker en handschoenen en het zoveel mogelijk bewaren van afstand.
Zolang de assistentie opgeschort blijft, vraagt Unia de NMBS om een alternatief te voorzien voor reizigers met een handicap, bijvoorbeeld door in te staan voor de organisatie en de kosten van reizen per taxi of met aangepast vervoer.
Tot op heden heeft Unia nog geen bevredigende reacties van de NMBS ontvangen.
Vergelijkbare artikels
De Lijn veroordeeld voor discriminatie van rolstoelgebruikers
Na jarenlang tevergeefs vragen aan de Lijn om haar openbaar vervoer toegankelijker te maken, trokken vier rolstoelgebruikers naar de rechtbank, ondersteund door Unia. Op 5 december 2023 heeft de rechter De Lijn veroordeeld voor inbreuken op het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap en het Vlaams gelijkekansendecreet.
Nieuwe parkeerverordening in Brussel benadeelt personen met een handicap
Vanaf 8 juli 2023 kan gratis parkeren voor personen met een handicap in het Brusselse gewest alleen nog met een digitale registratie. Unia roept de Brusselse autoriteiten op deze verordening te herzien.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Unia bezorgd over gestemde parkeerordonnantie in Brussels Parlement
Afgelopen vrijdag stemde het Brusselse Parlement een nieuwe parkeerordonnantie. In de gewijzigde tekst wordt gratis parkeren voor personen met een handicap afhankelijk gemaakt van zogenaamde ‘preregistratie’. En dat in alle gemeenten waar Parking.brussels instaat voor het toezicht en ook in andere gemeenten die hiertoe beslissen. Personen met een handicap die niet vooraf zijn ingeschreven, moeten het vaste parkeertarief betalen, zonder de mogelijkheid om dit aan te vechten en te laten annuleren.