Universele Periodieke Evaluatie van België: inspanningen erkennen, uitdagingen benadrukken
België heeft nog tal van uitdagingen als het gaat om de eerbiediging van de grondrechten. Dat zegt Unia en dat blijkt ook uit de uitspraken van de verschillende staten tijdens het Universeel Periodieke Evaluatie van België.
De strijd tegen racisme, politieopleidingen, inclusief onderwijs, werkgelegenheid, huisvesting, internering... De landen van de VN-Mensenrechtenraad delen met België hun opmerkingen en aanbevelingen over de positieve ontwikkelingen sinds 2016, maar ook over de uitdagingen die er nog steeds zijn. Unia, Myria en het Steunpunt Armoedebestrijding dienden een parallelrapport in om de landen te informeren die deelnemen aan het Universeel Periodieke Evaluatie.
Zo werd herhaaldelijk gewezen op de noodzaak om een interfederaal actieplan tegen racisme uit te werken. België herhaalde dat het de ambitie heeft om de opmaak van dit actieplan tegen het eind van dit jaar af te ronden. Unia onderlijnt dat het belangrijk is dat het middenveld tijdens alle belangrijke fasen van de ontwikkeling van het plan te betrokken is. België zou ook een periodiek controle- en evaluatieorgaan moeten oprichten, dat zou kunnen bestaan uit de Cel Gelijke kansen van de FOD Justitie, vertegenwoordigers van de verschillende deelstaten en de middenveld, academici en Unia.
Verschillende landen uitten ook hun bezorgdheid over politiegeweld en etnische profilering. België heeft nog steeds geen volledige, objectieve en betrouwbare statistieken over het aantal politiecontroles of de prevalentie van discriminerende profilering. Er is geen juridisch kader dat burgers de mogelijkheid geeft om te weten waarom de politie hen controleert. Dit heeft gevolgen voor de vertrouwensrelatie tussen politieagenten en burgers. De politie kan hierdoor dit fenomeen ook niet objectief in kaart brengen. Unia pleit voor deinvoering van de wettelijke verplichting voor politieagenten om een bewijs af te leveren met vermelding van de motieven voor de controle en de mogelijkheden om beroep aan te tekenen.
Talrijke andere thema's kwamen aan bod. Een verslag van de besprekingen van de Verenigde Naties wordt na de Sessie gepubliceerd.
Context
De Universeel Periodieke Evaluatie is een mechanisme van de Verenigde Naties dat bestaat uit een evaluatie van de nationale mensenrechtensituatie om de 5 jaar door de andere staten onder de auspiciën van de Mensenrechtenraad.
Vergelijkbare artikels
Unia is klaar voor de verkiezingen van 2024
Denk je dat de verkiezingen in 2024 nog ver weg zijn? Niet voor Unia. Ons team finaliseerde in mei 74 aanbevelingen. Sinds kort gaan ze met dit memorandum langs bij politieke partijen, sociale partners en middenveldorganisaties.
Nieuwe wet biedt meer bescherming bij discriminatie
Op 22 juni 2023 keurde het federale parlement een wetsontwerp goed om de antidiscriminatiewetgeving te versterken. Unia werd daarbij geraadpleegd en juicht de wetswijziging toe.
Nieuwste jaarverslag van Unia toont een toegenomen risico op kwetsbaarheid in de samenleving
Het jaarverslag 2022 van Unia zoomt in op 4 thema’s om professionals te helpen een balans op te maken van discriminatie in 2022. Ontdek meer.
Oprichting Vlaams Mensenrechteninstituut
Unia hoopt dat het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut snel werkzaam zal zijn en staat klaar om het Vlaams Mensenrechteninstituut bij de opstart te ondersteunen en ermee samen te werken. Daarbij kan Unia terugvallen op een schat aan verwezenlijkingen in Vlaanderen.