Unia zet zich in voor het respect en de bevordering van de mensenrechten in België
Unia is een interfederaal orgaan voor gelijkheid zoals dat in elk Europees land bestaat om discriminatie en onverdraagzaamheid te bestrijden. Sinds 2018 is Unia door GANHRI erkend als Nationaal Mensenrechteninstituut (NMRI). Dit statuut erkent de rol van Unia wanneer het gaat om de bevordering en bescherming van de mensenrechten in België.

Door te strijden tegen discriminatie en voor gelijkheid draagt Unia bij aan het respecteren van de mensenrechten van iedereen
- Individuele ondersteuning en begeleiding van mensen die worden geconfronteerd met discriminatie. Unia wil dat iedereen kan leven in een samenleving waar zijn of haar grondrechten worden gerespecteerd, bijvoorbeeld door de strijd aan te binden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt of tegen het aanzetten tot haat op internet.
- Unia organiseert bewustmakingscampagnes en voert preventieve acties uit en stelt aanbevelingen op over gelijkheid en de strijd tegen discriminatie. De uitvoering van deze opdrachten maakt het ook mogelijk om de grondrechten van iedereen te verdedigen.

Unia vormt een brug tussen België en de internationale bescherming van de mensenrechten
- Sensibilisering en informatie voor het brede publiek: wij geven een overzicht van de diverse rapporteringsmechanismen op het vlak van de mensenrechten. Aan de Raad van Europa, aan de Europese Unie, aan de Verenigde Naties: verschillende verdragen, overeenkomsten en instellingen die allemaal de mensenrechten beschermen.
- Adviezen geven en aanbevelingen doen over de naleving en handhaving van de mensenrechten in België. Enkele voorbeelden: Unia heeft een opiniebijdrage gepubliceerd om de aandacht te vestigen op het respecteren van de grondrechten van ouderen. Unia heeft onderstreept dat men bij de invoering van maatregelen tegen het coronavirus ook rekening moet houden met de mensenrechten.
- Bijdragen tot de internationale bescherming van de mensenrechten:
- Unia is lid van ENNHRI, het Europese netwerk van nationale mensenrechteninstellingen.
- Unia publiceert ook waarnemingen om een onpartijdig en onafhankelijk standpunt in te nemen ten aanzien van de internationale hoven en comités. Deze waarnemingen worden omschreven met de term "amicus curiae" of "interventies van derden". Zo vind je hier bijvoorbeeld de opmerkingen van Unia aan het Europees Comité voor Sociale Rechten over het beleid van de Federatie Wallonië-Brussel over de inclusie van leerlingen met een verstandelijke beperking.
- België heeft het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de Rechten van Personen met een Handicap ondertekend en Unia is als onafhankelijke instantie belast met de bescherming, de promotie en de naleving van dit verdrag in ons land. In deze hoedanigheid werkt Unia ook mee aan de evaluatie van de rechten van personen met een Handicap in België. Lees hier meer informatie over deze evaluatie.

Internationale rapportering: Unia evalueert mee de manier waarop de mensenrechten in België worden nageleefd
- De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève evalueert om de 5 jaar hoe België de mensenrechten concreet respecteert in de praktijk en in zijn regelgeving. Dat is de Universele Periodieke Evaluatie. Naar aanleiding van deze evaluatie stelt Unia een parallel rapport op. Hier kunt u het laatste parallelle rapport van Unia vinden (2020). Lees meer over het werk van de Verenigde Naties op het vlak van de mensenrechten. Ook ngo’s kunnen helpen bij de evaluatie van België. Lees hier hoe ngo’s dat moeten doen.
- De Verenigde Naties hebben comités van onafhankelijke deskundigen aangesteld om toezicht te houden op de naleving van de diverse verdragen ter bescherming van de mensenrechten door de staten die deze verdragen hebben ondertekend. Tijdens de Periodieke Evaluatie van België informeert Unia deze comités over de situatie in België en stelt ze aanbevelingen voor. Lees hier bijvoorbeeld het jongste rapport van Unia voor het VN-Comité voor economische, sociale en culturele rechten (2020).
Hoe worden onze grondrechten beschermd?
- Door Unia als Nationaal Mensenrechteninstituut
- Door diverse mechanismen: