Jaarverslag 2021: een andere wereld is mogelijk
Terwijl werkgevers moeite hebben om vacatures in te vullen, blijft discriminatie op de werkvloer bestaan. Een woning vinden, gaat niet zonder slag of stoot als je bijvoorbeeld een handicap hebt. Unia behandelde meer dan 10.000 discriminatiemeldingen in 2021. Toch gelooft ze dat een andere en meer inclusieve wereld mogelijk is.
Het jaarverslag 2021 van Unia gebruikt een opvallend hoopgevende titel. Ondanks de alarmerende cijfers is volgens Unia verbetering mogelijk als iedereen hierin verantwoordelijkheid neemt.
Zo ziet Unia al jaren het aantal discriminatiedossiers op basis van gezondheidstoestand en handicap stijgen. Het grootste deel daarvan gaat over situaties op de werkvloer. Uit die dossiers blijkt dat er wel degelijk oplossingen bestaan: met een betere toepassing van het recht op redelijke aanpassingen kunnen we nieuwe kansen geven aan langdurig zieken.
Met de oprichting van de interministeriële conferentie tegen racisme werd in 2021 een belangrijke aanzet gegeven voor een (langverwacht) nationaal actieplan tegen racisme. Unia nam daarbij deel aan de werkgroepen rond huisvesting, werk, justitie, media, cultuur, sport, gezondheid en jeugd en kijkt uit naar de verdere acties van de deelregeringen.
Samen met de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap werkte Unia ook mee aan het federaal actieplan handicap. Het actieplan bevat 145 maatregelen die aan alle aspecten van het leven raken zoals onder meer de coronapandemie, gezondheidszorg en sociale bescherming, werk en werkgelegenheid, participatie aan het culturele leven en sport.
Verder ontdek je nog meer onderwerpen in het jaarverslag:
- verschillende mensen getuigen over hun strijd voor meer gelijkheid
- meer informatie over onze Data hub Equality Data
- de impact van de covidpandemie op de mensenrechten van de meest kwetsbare personen
- een overzicht van belangrijke rechtspraak
- adviezen en aanbevelingen van Unia over belangrijke thema’s op vlak van haatspraak, discriminatie en inclusie
- enz.
Veel leesplezier!

Unia publiceert naast het jaarverslag ook een complementair cijferverslag waarin alle discriminatiecijfers en grafieken te vinden zijn over de meldingen en dossiers van Unia in 2021. Het geeft ook cijfers over onze rechtszaken, opleidingen en begeleidingen. Raadpleeg het hier.
Op deze pagina kan je op interactieve wijze de cijfers van Unia raadplegen tussen 2017 en 2021.

Naast het jaar- en cijferverslag kan u ook onze regionale jaarverslagen raadplegen met een specifieke focus op onze acties in Vlaanderen en Wallonië.
Lees hier het regionaal jaarverslag voor Vlaanderen en ontdek hier de acties van Unia in Wallonië.
Vergelijkbare publicaties
Verkiezingen 2024: memorandum

Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Jaarverslag 2022

Unia stond ook in 2022 klaar voor gediscrimineerde burgers. In ons jaarverslag blikken we terug op onze acties om discriminatie in België te bestrijden en gelijkheid te bevorderen.
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?
Het werk van Unia in 2021, uitgedrukt in cijfers

Voor welke situaties deden de Belgische burgers in 2021 het vaakst een beroep op ons? Steeg het aantal meldingen dat Unia ontving? Over welke domeinen en criteria ging het vooral in de dossiers die we openden? Is de impact van de COVID-19-pandemie nog zichtbaar in onze cijfers?