Zoek Beslissing
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 31 januari 2023
De arbeidsrechtbank van Waals Brabant, afdeling Waver kende in een vonnis van 19 februari 2019 een forfaitaire schadevergoeding van 650 euro toe aan een vrouw die niet werd aangeworven omwille van haar leeftijd. De arbeidsrechtbank maakte daarmee een verkeerde toepassing van de antidiscriminatiewet.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 11 januari 2023
Het arbeidshof bevestigt een vonnis van de arbeidsrechtbank Brussel van 26 juni 2019 en oordeelt dat het ontslag van een bankbediende niet ingegeven was door discriminatie op basis van de gezondheidstoestand.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 22 december 2022
Verschillende werknemers dienen een klacht in wegens pesterijen op grond van de Welzijnswet. Het arbeidshof stelt vast dat er geen herhalingsgevaar is en daardoor hebben de betrokkenen geen belang meer bij een rechterlijk stakingsbevel.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 7 november 2022
Een afdelingshoofd krijgt na een langdurige afwezigheid wegens ziekte, te horen dat een deel van haar bevoegdheden werden afgenomen. Het arbeidshof oordeelt dat ze gediscrimineerd werd omwille van haar gezondheidstoestand.
Arbeidshof Luik, afdeling Luik, 24 oktober 2022
Een behandeling van dysfasie wordt niet terugbetaald wanneer er eerder al een terugbetaling was voor een behandeling van dyslexie. Een jongen werd verkeerdelijk gediagnosticeerd met dyslexie. Daardoor kreeg hij daarna geen terugbetaling voor de behandeling van dysfasie. Het arbeidshof oordeelt dat dit discriminerend is en dat de behandeling van dysfasie toch moet worden terugbetaald.
Arbeidshof Bergen, 21 oktober 2022
De ontslagvergoedingen, voorzien in CAO 103 (over deeltijds werken) en in de Antidiscriminatiewet, kunnen worden gecumuleerd want ze herstellen niet dezelfde schade en komen niet uit dezelfde oorzaak voort.
Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 4 oktober 2022
Een schoonmaker wordt ontslagen om dringende redenen. Een verantwoordelijke van het schoonmaakbedrijf geeft toelichting bij dit ontslag aan één van de klanten waar de man werkte en doet een aantal racistische uitspraken. Het arbeidshof oordeelt – anders dan de arbeidsrechtbank – dat het ontslag geen discriminatie uitmaakt op grond van de Marokkaanse origine van de man.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 3 oktober 2022
De Wet op de arbeidsovereenkomsten en de Antidiscriminatiewet vullen elkaar aan. De werkgever kan de arbeidsovereenkomst opzeggen tijdens de schorsing van de uitvoering ervan wegens ziekte. Maar indien de opzegging van de arbeidsovereenkomst ingegeven is door de gezondheidstoestand van de werknemer, dan is ze strijdig met de Antidiscriminatiewet.
Arbeidshof Luik, afdeling Luik, 26 september 2022
Een vrouw solliciteert voor een functie op de luchthaven. Ze komt als eerste uit de selectie, maar omwille van een afwijking aan één van haar handen mag ze niet deelnemen aan de opleiding die voor deze functie is vereist. Het arbeidshof bevestigt dat er sprake is van directe discriminatie op basis van handicap.
Arbeidshof Brussel, 8 juli 2022
De verhoogde kinderbijslag op grond van handicap wordt beschouwd als een inkomen en in mindering gebracht van het leefloon dat het OCMW toekent. In eerste aanleg oordeelde de arbeidsrechtbank dat dit in strijd was met het gelijkheidsbeginsel uit de Grondwet, maar dat het niet aan de arbeidsrechtbank toekwam om deze lacune in de regelgeving op te vullen. Het arbeidshof oordeelt daar anders over en houdt onder meer rekening met het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
Volg ons op onze sociale media