Zoek Beslissing
Arbeidshof Brussel, 4 januari 2022
Een man van 59 jaar wordt ontslagen en roept onder meer discriminatie op grond van leeftijd in.
Arbeidshof Brussel, 4 januari 2022
Een man werkt sinds 2006 via zijn BVBA voor een bedrijf. In 2017 kondigt de man aan dat hij voortaan in een rolstoel naar het werk zal komen. Niet veel later zegt het bedrijf de samenwerkingsovereenkomst op. In zijn advies stelt de arbeidsauditeur vast dat de man het slachtoffer is geworden van een ongunstige behandeling omwille van zijn handicap, maar hij past de Antidiscriminatiewet niet toe omdat de dienstverleningsovereenkomst werd afgesloten tussen twee vennootschappen.
Arbeidshof Luik, 20 december 2021
Een vrouw die in een apotheek werkt, wil een hoofddoek dragen. Haar werkgever weigert en onderhandelingen mislukken. Uiteindelijk wordt ze ontslagen. Volgens de arbeidsrechtbank, vonnis dd. 20 februari 2019, is er geen sprake van discriminatie, want de werkgever mag ernaar streven om een neutraal imago uit te stralen en het verbod waarborgt de gelijkheid onder collega’s.
Arbeidshof Antwerpen, 8 december 2021
Een bediende moet een operatie ondergaan aan de pols en is hierdoor afwezig. Wanneer ze het werk hervat wordt ze ontslagen. De werkgever verwijt haar dat ze toch de telefoon had kunnen opnemen maar stuurde geen controlearts. De arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, meent, bij vonnis van 12 oktober 2021, dat de chronologie van de feiten en een geluidsopname wel degelijk aantonen dat het ontslag te wijten is aan de ziekte.
Arbeidshof Brussel, 23 november 2021
In kantoorlokalen wordt asbest verwijderd. De betrokken bediende vraagt om op een andere locatie of thuis te mogen werken, met ondersteuning van een medisch attest, aangezien het betreden van de lokalen haar extreme angst bezorgt. Ze is afwezig omwille van ziekte en wordt uiteindelijk ontslagen. De werkgever geeft hiervoor een aantal redenen op die vreemd zijn aan haar gezondheidstoestand. In eerste aanleg wordt haar vordering voor discriminatoir ontslag ongegrond verklaard.
Arbeidshof Brussel, 15 juni 2021
Een professionele basketbalspeler verzwijgt bij de ondertekening van zijn contract dat hij de ziekte van Crohn heeft. Hij wordt ontslagen en stelt een vordering in o.m. op grond van discriminatie omwille van handicap. In eerste aanleg wordt zijn vordering afgewezen.
Arbeidshof Antwerpen, 14 juni 2021
Twee maanden na zijn aanwerving is een bediende slachtoffer van een arbeidsongeval naar het werk. Uiteindelijk blijkt een ingreep nodig. Zodra de werkgever het doktersattest ontvangt met de vermoedelijke tijd van afwezigheid ontslaat hij de bediende die niet zou voldoen voor de functie. Op 22 juni 2020 stelt de arbeidsrechtbank dat er wel degelijk sprake is van discriminatie.
Arbeidshof Antwerpen, 17 mei 2021
Een klusjesman, werkzaam op een camping, wordt bij een herstructurering ontslagen tijdens een afwezigheid wegens arbeidsongeschiktheid. Zijn collega mag blijven en in de nieuwsbrief van de camping wordt verwezen naar zijn gezondheidstoestand.
Arbeidshof Luik, 30 april 2021
Een vrouw werkt in een apotheek en wenst een hoofddoek te dragen. Haar werkgever weigert en de onderhandelingen mislukken. Uiteindelijk wordt ze ontslagen. Bij uitspraak dd. 20 februari 2019 door de arbeidsrechtbank Luik, afdeling Verviers, wordt beslist dat er geen sprake is van discriminatie, want de werkgever mag ernaar streven om een neutraal imago uit te stralen en het verbod waarborgt de gelijkheid onder collega’s.
Arbeidshof Brussel, 20 april 2021
Een sportleerkracht verpest duidelijk de sfeer binnen het schoolteam. Na een afwezigheid omwille van ziekte, wordt ze ontslagen. Ze verloor de zaak reeds in eerste aanleg.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: