De aanslag op het Joods Museum in Brussel was een antisemitisch haatmisdrijf
Unia besliste om burgerlijke partij te zijn in de assisenzaak over de schietpartij in het Joods Museum. De aanslag is voor Unia immers een haatmisdrijf tegen de Joodse gemeenschap. ‘De daders hadden hun slachtoffers niet willekeurig gekozen, ze hadden het gemunt op Joden, dat is voor ons duidelijk.’ Volgens Unia is er dan ook sprake van een antisemitische drijfveer voor de aanslag.
Volgens Unia was de aanslag op het Joods Museum van Brussel een haatmisdrijf. ‘De schietpartij raakte niet alleen museumbezoekers, medewerkers of hun aanverwanten. Volgens ons was de aanslag een boodschap en bedreiging aan het adres van de hele Joodse gemeenschap waarmee duidelijk werd gemaakt dat elke Jood kwetsbaar is en ook een doelwit kan zijn,’ benadrukt Els Keytsman van Unia.
Niet alleen een individu
Omdat niet alleen een individu geschaad wordt door een haatmisdrijf, maar een hele gemeenschap zorgde de wetgever dat er zwaardere straffen mogelijk zijn. ‘Wij spreken dan van verzwarende omstandigheden. Werd dus iemand gedood of verwond uit haat, misprijzen of vijandigheid tegen de groep die zij/hij vertegenwoordigt, spreken we van verwerpelijk motief en kunnen de straffen oplopen’, legt Keytsman uit.
Ze gaat verder: ‘We weten in het algemeen dat terroristen haat gebruiken (aanzetten tot haat, geweld of discriminatie) om medestanders te rekruteren en te overtuigen. Bovendien getuigen bij verschillende aanslagen de doelwitten op zich al van haat. Dan denken we dus aan het Joods Museum, maar evengoed aan de schietpartijen in Frankrijk door Mohamed Merah, die in een homo-nachtclub in Orlando of de aanslag in een kerk in Saint-Etienne du Rouvray...’
Unia onderlijnt ten slotte nog ‘dat door mensen aanvallen voor wat ze zijn of voor wat ze vertegenwoordigen, worden de fundamenten van onze samenleving ondermijnd. Die samenleving is gebouwd op wederzijds respect, ongeacht afkomst, huidskleur, seksuele geaardheid of religie.’
Vergelijkbare artikels
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.
Racistische aanval op jonge vuilnisophaler: terecht veroordeeld
De correctionele rechtbank van Dinant heeft de aanvaller van een jonge vuilnisophaler van Afrikaanse origine veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 800 euro wegens slagen en verwondingen met als verzwarende omstandigheid racistische motieven. "Unia was burgerlijke partij in deze zaak en wij zijn blij dat deze racistische en gratuite aanval is bestraft," zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Racistische aanval in station Aarschot opnieuw veroordeeld in hoger beroep
De daders die in 2018 een zwarte jongen op de treinsporen van Aarschot duwden, werden deze week door het hof van beroep van Brussel veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 10 000 euro aan het slachtoffer.
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.