Zoek Artikel
Hatespeech op sociale media tegen Cécile Djunga veroordeeld
De correctionele rechtbank van Brussel heeft de internetgebruiker veroordeeld die een haatdragende boodschap publiceerde tegen Cécile Djunga, presentatrice bij de RTBF. Unia is verheugd: de rechtspraak herinnert ons eraan dat niet alles is toegestaan op sociale media.
Racisme aanpakken: niet eenvoudig, wel noodzakelijk en mogelijk!
Racisme in de samenleving aanpakken, het is geen simpele opgave. Het aantal meldingen in verband met zogenaamde raciale kenmerken klom vorig jaar met 49,5% naar 3.684. In dat cijfer zitten ook feiten waarover meerdere meldingen werden gedaan, zoals tweets van politici. Unia heeft zo vorig jaar 2.081 feiten op basis van zogenaamde raciale kenmerken geregistreerd. Dat is een stijging met 1,2% tegenover 2019.
Werkgever veroordeeld tot geldboete wegens opzettelijke discriminatie
Je hebt een buitenlands klinkende naam en solliciteert bij een bedrijf dat ziekenvervoer organiseert. Maar het bedrijf maakt duidelijk dat ‘vreemdelingen, mensen zonder ervaring en vrouwen met jonge kinderen’ niet welkom zijn.
Actie van skaters in Antwerpse Joodse wijk is af te keuren
Twee Antwerpse jongeren van Palestijnse origine zijn onlangs op skates door de Joodse wijk in Antwerpen getrokken, voorzien van een Palestijnse vlag. Ze viseerden individuele Joden en plaatsten een filmpje van hun actie op YouTube. Deze gebeurtenis heeft veel ophef veroorzaakt in de Antwerpse Joodse gemeenschap. Unia ontving diverse meldingen over deze feiten.
Waarom safe spaces essentieel zijn voor gemarginaliseerde groepen
Een safe space is gewoon één van de middelen die waardevol en noodzakelijk zijn voor slachtoffers van racisme en discriminatie en voor minderheidsgroepen de te maken krijgen met de dominante verhoudingen die nu eenmaal bestaan in onze maatschappij.
Problemen bij Brusselse brandweer vergen doortastende maatregelen
Meer dan een jaar geleden verscheen in de pers een artikel over racistisch pestgedrag bij de Brusselse brandweer. De verontwaardiging was groot, en al snel ontving Unia talrijke getuigenissen over problemen rond racisme en discriminatie bij de brandweer. Unia ging meteen aan de slag met die verhalen, en nam contact op met de Brusselse brandweer om dit aan te kaarten. Doortastende maatregelen dringen zich op om de situatie ten gronde te kunnen verbeteren.
Rechter veroordeelt voetbalsupporter wegens uitingen van antisemitisme
Antisemitische uitspraken op Facebook over een nakende voetbalmatch zijn door de Antwerpse correctionele rechtbank veroordeeld als het verspreiden van denkbeelden gegrond op ras-superioriteit of rassenhaat en het aanzetten tot haat of geweld.
Diversiteitsplan Gent: kansen voor een inclusieve stad
De stad Gent presenteerde dinsdag haar nieuw plan voor meer diversiteit en inclusie bij het stadspersoneel. Gent wil dat haar personeelsbestand een betere afspiegeling vormt van de lokale samenleving, en stelt nu een kader voor om dat te realiseren. Unia reageert enthousiast op de voorstellen.
Ingrepen nodig om leefomstandigheden Roma en woonwagenbewoners te verbeteren
Het Bureau voor de Grondrechten van de Europese Unie (FRA) stelt vandaag de bevindingen voor van een onderzoek naar de situatie van Roma en woonwagenbewoners. Het onderzoek van het FRA toont aan dat de leefomstandigheden van Roma en woonwagenbewoners in België moeilijk blijven. “Maar er zijn zeker ingrepen en maatregelen denkbaar om hun omstandigheden te verbeteren”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Ernstige verkeersagressie veroordeeld, mét erkenning van haatmotief
De Antwerpse correctionele rechtbank heeft op 2 november 2020 uitspraak gedaan over een zaak van ernstige verkeersagressie die plaatsvond in september 2019. De beklaagde werd door de rechtbank schuldig bevonden en veroordeeld tot 30 maanden gevangenis en een boete van 1.600 euro voor opzettelijke slagen en verwondingen. Unia vond het dossier ernstig genoeg om zich mee burgerlijke partij te stellen.
Volg ons op onze sociale media