Zoek Artikel
Mensenrechten: gemengd rapport voor België
Bij het Periodiek Universeel Onderzoek van vijf jaar geleden heeft België zich er bij de Raad voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties toe verbonden om de mensenrechtensituatie in ons land te verbeteren. Er zijn inderdaad inspanningen gedaan, zoals de recente eerste stappen naar een nationaal actieplan tegen racisme of minder mensen interneren in gevangenissen zonder dat ze de juiste psychiatrische zorg krijgen.
Unia tevreden met federaal regeerakkoord
Unia las het regeerakkoord van de nieuwe federale regering en reageert tevreden. Het akkoord biedt voldoende aanknopingspunten om het antidiscriminatiebeleid te versterken. Het is wel belangrijk ze maximaal te gebruiken.
Laten we de grondrechten van onze ouderen beter beschermen
In volle Covid-19-crisis vieren we vandaag de 30ste Internationale Ouderendag. Onze ouderen werden zwaar getroffen door de pandemie en de maatregelen die in dit kader werden getroffen. Unia pleit voor de uitwerking en goedkeuring van een VN-conventie over de rechten van ouderen. Uiteraard moet zo’n conventie dan het nodige vervolg krijgen in België, in de praktijk en in het beleid.
Coronacrisis heeft dramatische impact gehad op personen met handicap
De coronacrisis heeft erg diepe sporen nagelaten in de levens van personen met een handicap en hun families. Ze voelden zich in de steek gelaten of hadden het idee dat ze niet echt meetelden. Mantelzorgers raakten uitgeput. Dat blijkt uit een enquête van Unia die werd beantwoord door 865 mensen, onder wie 502 personen met een handicap en 363 familieleden.
Hoe Unia in 2019 de rechten van personen met een handicap verdedigde
Unia luistert naar mensen met een handicap en verdedigt hun rechten. In 2019 namen we de strijd voor hun mensenrechten opnieuw ter harte. Op deze pagina een overzicht van onze acties.
Aantal discriminatiemeldingen klimt met ruim 13%
Ook in 2019 is het aantal meldingen en dossiers over discriminatie opnieuw gegroeid bij Unia. “Het aantal meldingen lag 13,2% hoger dan in 2018, terwijl het aantal dossiers steeg met 6,9%. Op sociale media constateren we een harder taalgebruik, bijvoorbeeld over personen met een handicap, moslims en vluchtelingen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Het gevecht tegen racisme: meer dan ooit actueel in België
In 2019 heeft Unia een toenemend aantal dossiers in verband met racisme geopend. Deze trend, die zich al enkele jaren voortzet, is bijzonder relevant in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme van 21 maart. In dit verband pleit Unia voor een algemene aanpak van het probleem en wijst op een aantal aanbevelingen in het nieuwe rapport van ECRI.
COVID-19: Beschermingsmaatregelen mét respect voor de grondrechten
We zijn echter bezorgd over de soms heel negatieve gevolgen van de beschermingsmaatregelen in bepaalde situaties. Daar waar heel wat maatregelen bijzonder pertinent zijn in functie van het recht op bescherming van de gezondheid, kunnen ze tegelijk een negatieve impact hebben op andere grondrechten.
Unia wint 4 op 5 rechtszaken
Sinds 2009 heeft Unia in 175 dossiers gerechtelijke stappen ondernomen die hebben geleid tot vonnissen of arresten. Van die rechtszaken heeft het Interfederaal Gelijkekansencentrum er 145, omgerekend zo'n 80 procent, gewonnen. Dat blijkt uit cijfers die Unia vandaag bracht in de Commissie Gelijke Kansen van het Vlaams Parlement. ‘Unia stapt alleen naar de rechter als het niet anders kan,’ zegt directeur Els Keytsman.
Internationale Mensenrechtendag: Tussen wet en werkelijkheid (blog op ABVV)
Auw. Net wanneer 70 jaar universele mensenrechten in de kijker staan, wordt de hardheid in de samenleving steeds zichtbaarder. Een van de effecten daarvan is een toegenomen ervaring van discriminatie. Artikel 7 van die jarige Universele Verklaring van de mensenrechten bindt er nochtans geen doekjes om: iedereen moet volgens de wet op dezelfde manier behandeld worden.
Volg ons op onze sociale media