Rechter bestraft feiten van homofobie in Zele

27 juli 2020
Actiedomein: Samenleving
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheid

De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft op 23 juli 2020 een man veroordeeld in een zaak van gaybashing. De beklaagde is veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf met probatieuitstel gedurende vijf jaar. Unia krijgt een schadevergoeding van 100 euro. Unia is blij met deze veroordeling, een nieuwe stap in de strijd tegen homofobie en discriminatie.

De rechtbank tilde zwaar aan de vijandigheid van de dader en aan het misprijzen dat het slachtoffer had ondervonden op grond van zijn seksuele geaardheid. Unia is tevreden dat de rechter het homofobe haatmotief erkent en het geweld veroordeelt.

In de dagvaarding werd eerst niets gezegd over een mogelijk haatmotief. Unia stelde zich daarom burgerlijke partij en vroeg om de feiten te herkwalificeren, zodat het haatmotief toch zou worden erkend.

De feiten speelden zich af in Zele op 12 oktober 2018. Een inwoner van Zele organiseerde toen, samen met zijn vriend, thuis een etentje voor een aantal personen. Bij het vertrek van de gasten dook er buiten een schijnbaar dronken man op die naar de vrienden riep: “Zijt ge met mij aan het lachen?”. De vrienden negeerden de man, maar opnieuw riep hij, terwijl hij dichterbij kwam: “Vuil janet, ge moet niet lachen”.

De inwoner zei aan de dronken man om de parking – die privé was – te verlaten, omdat hij anders de politie zou bellen. “Ah, gaat de homo de politie bellen?”, was het antwoord. De dronken persoon liep vervolgens op de organisator van het etentje af en gaf hem drie vuistslagen in het gezicht. Hij probeerde ook de levensgezel van de man te slaan.

Twee vrienden hielden daarna de aanvaller in bedwang tot de politie ter plaatse kwam. De organisator van het etentje bleek ernstig gewond aan zijn gezicht en had bovendien een hersenschudding en een whiplash.

Erken het probleem van geweld tegen holebi’s

Voor Unia is het heel belangrijk dat het probleem van geweld tegen holebi’s wordt erkend en ernstig genomen. Uit eerder en zeldzaam onderzoek van de vakgroep sociologie van de Universiteit Gent (2014) blijkt dat negen holebi’s op tien in aanraking komen met verbaal of psychisch geweld. Drie op tien krijgen af te rekenen met fysiek geweld en twee op tien met materieel geweld (waarbij goederen worden beschadigd).

Er bestond een interfederaal actieplan om discriminatie en geweld ten aanzien van LGBTI-personen te bestrijden, maar dat plan liep af in 2019. Unia vraagt daarom een nieuw plan en wil ook structureel wetenschappelijk onderzoek laten verrichten naar verbaal en fysiek geweld tegenover holebi’s, met bijzondere aandacht voor extra kwetsbare subgroepen.