Unia en çavaria gieten hun samenwerking in een officieel akkoord
Unia heeft voor het eerst een officieel samenwerkingsakkoord gesloten met çavaria, de koepel van meer dan 120 LGBTI-verenigingen in Nederlandstalig België. “Op deze manier kunnen we onze samenwerking beter organiseren en uitbouwen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Dit akkoord zal çavaria zeker helpen om zijn opdracht nog beter uit te voeren”, voegt Lozano Lafertin van çavaria eraan toe. In 2019 tekende Unia overigens al een samenwerkingsakkoord met de regenbooghuizen (Maisons Arc-en-Ciel) in Wallonië.
Volgens het akkoord zullen Unia en çavaria zoveel mogelijk nuttige informatie uitwisselen die kan bijdragen tot de strijd tegen discriminatie, haatboodschappen en haatmisdrijven. Het wordt ook mogelijk om gemeenschappelijke standpunten in te nemen. Unia en çavaria kunnen voortaan samenwerken rond gemeenschappelijke informatiecampagnes en sensibiliseringsacties. Ze voorzien verder de mogelijkheid om samen onderzoek uit te voeren of uit te besteden. De expertise van beide organisaties zal dienstbaar worden gemaakt in opleidingen.
Advies en informatie
Çavaria kan aan Unia advies of informatie vragen over de toepassing van wetten, decreten en ordonnanties waarvoor Unia bevoegd is. Omgekeerd kan Unia aan çavaria advies of informatie vragen over het welzijn en de rechten van holebi’s.
Unia krijgt ieder jaar een groot aantal meldingen van feiten van homofobie en gaybashing. Het instituut verwerkt al deze informatie, stelt dossiers op en geeft advies wanneer er nader kan worden opgetreden. Unia kan bemiddelen bij zulke feiten en kan ook juridische procedures voeren om zo bijstand te bieden aan de slachtoffers van homofobie en gaybashing.
Lumi, de gratis telefoondienst van çavaria die hulp biedt en ook meldingen van discriminatie aanvaardt, zal de werking en dienstverlening van Unia meer bekend maken bij zijn doelpubliek. Het krijgt hiervoor ook financiële steun vanuit Unia.
Vergelijkbare artikels
Ben je getuige van homofoob geweld? Unia moedigt iedereen aan om het te melden!
Ook in 2021 steeg het aantal meldingen bij Unia over discriminatie omwille van seksuele geaardheid. Daarbij ging het vooral over geweld tegen LGBTI+-personen. Unia benadrukt dat getuigen essentieel zijn om ervoor te zorgen dat de daders een zwaardere straf krijgen: ze zorgen ervoor dat het homofobe motief door de rechtbank kan worden erkend.
Unia dringt aan op nieuw actieplan tegen homofobie
Een nieuw en doeltreffend actieplan om homofobie en transfobie te bestrijden is wenselijk en noodzakelijk, niet alleen om homofoob en transfoob geweld te bestrijden maar ook om homoseksualiteit nog meer uit de taboesfeer te halen, op school, op de werkvloer en in andere delen van de samenleving.
Homofobie: stijgend aantal dossiers bij Unia toont onderstroom
Het aantal dossiers over discriminatie op basis van seksuele geaardheid piekt. In 2018 behandelde Unia 125 dossiers van mensen die zich gediscrimineerd voelden omdat ze holebi zijn. De onafhankelijke mensenrechteninstelling ziet een toename van 38% tegenover de voorbije vijf jaar.
Unia lanceert 61 voorstellen om ongelijkheid aan te pakken
De nieuwe regeringen kunnen en moeten meer doen om de ongelijkheid in ons land weg te werken. Unia komt nu met een bundel om de volgende ministers daarbij te helpen. ‘Unia baseerde zich onder meer op de klachten van duizenden melders, op vormingen aan leerkrachten en politie en op eigen studies over de arbeids- en huisvestingsmarkt,’ klinkt het.