Supermarkt veroordeeld voor racisme bij ontslag
De winkelverantwoordelijke van de Intermarché uit Klabbeek heeft zich schuldig gemaakt aan racisme toen hij een zwarte medewerker ontsloeg. Dat oordeelde de strafrechtbank van Waals-Brabant in oktober 2017 en werd bevestigd door het hof van beroep van Brussel op 5 mei 2020. De verantwoordelijke zette de man aan de deur omdat sommige klanten “niet wilden bediend worden door een zwarte”. Unia was burgerlijke partij.
De strafrechtbank oordeelde in oktober 2017 dat de verantwoordelijke én het bedrijf zich schuldig maakten aan discriminatie op basis van huidskleur. Het hof van beroep van Brussel bevestigde op 5 mei 2020 het vonnis en stelt dat het niet uitmaakt of de winkelverantwoordelijke al dan niet aanwezig was toen de hoofdslager de samenwerking met de medewerker beëindigde. De winkelverantwoordelijke was bevoegd om deze beslissing te nemen en was er duidelijk van op de hoogte. En door "zijn passieve gedrag tegenover de onwettige actie van de hoofdslager, schond hij onbetwistbaar en vrijwillig de wettelijke verplichtingen die hij heeft."
Het Hof van Beroep veroordeelde de verantwoordelijke en het bedrijf tot het betalen van 7.529,57 euro schadevergoeding aan het slachtoffer. Unia, die zich burgerlijke partij had gesteld, ontving het symbolische bedrag van 1 euro.
Unia-directeur Els Keytsman is tevreden "dat de rechtbank en het hof van beroep net als Unia oordeelden dat het weldegelijk de huidskleur van de medewerker was die tot het ontslag leidde." Ze onderstreept dat dit soort feiten raciale discriminatie in onze samenleving in de hand werkt. De veroordeling is dan ook een duidelijk signaal aan het adres van werkgevers met racistisch gedrag. Bovendien geeft de veroordeling een stem aan degene die hetzelfde meemaken, maar het niet in vraag durven te stellen.
Tot slot benadrukt Unia de goede samenwerking met het arbeidsauditoraat die het dossier ondersteunde door een onderzoek te openen.
Vergelijkbare artikels
“Ongelijkheden op de arbeidsmarkt beginnen al op school”
De vijfde Socio-economische Monitoring toont helaas opnieuw de kloof op de arbeidsmarkt aan voor mensen van buitenlandse origine, ook al hebben zij een gelijkaardig diploma als mensen met een Belgische origine. Het rapport is dik en bevat veel grafieken. Daarom stellen we enkele vragen aan onze onderzoekers die meegewerkt hebben om de belangrijkste punten te belichten.
Racistische aanval op jonge vuilnisophaler: terecht veroordeeld
De correctionele rechtbank van Dinant heeft de aanvaller van een jonge vuilnisophaler van Afrikaanse origine veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 800 euro wegens slagen en verwondingen met als verzwarende omstandigheid racistische motieven. "Unia was burgerlijke partij in deze zaak en wij zijn blij dat deze racistische en gratuite aanval is bestraft," zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Zelfs met een diploma hoger onderwijs blijven jongeren van buitenlandse origine benadeeld op de arbeidsmarkt
Jongeren van buitenlandse origine doen er langer over om een eerste baan te vinden, zelfs met een diploma hoger onderwijs.
Gent test voor het eerst arbeidsdiscriminatie en wil daarmee doorgaan
Je leeftijd of je doofheid kunnen je kansen op een job sterk beïnvloeden. Dat blijkt vandaag nog maar eens uit de pas voorgestelde resultaten van praktijktesten op de Gentse arbeidsmarkt. De bevindingen liggen in de lijn met wat Unia vaststelt in de meldingen en dossiers, en zijn een bewijs dat testen wel degelijk zin heeft.