Zoek Artikel
Een tv-zender die iedereen bij elkaar brengt
Een sportjournalist van de publieke omroep veroorzaakte afgelopen weekend heel wat opschudding toen hij tijdens een uitzending van de Olympische Spelen beledigende opmerkingen maakte over de seksuele geaardheid, de fysieke kenmerken en het geslacht van een paar vrouwelijke spelers van het nationale basketbalteam. Hij dacht dat de microfoons waren uitgeschakeld.
Identitaires Ardenne: twee beheerders krijgen zes maanden celstraf zonder uitstel
Het hof van beroep van Luik heeft op 30 juni 2021 de uitspraak bevestigd die in eerste aanleg was gedaan door de correctionele rechtbank van Neufchâteau in een zaak van online hatespeech. De twee beheerders van de Facebookpagina ‘Identitaires Ardenne’ werden schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat en geweld.
Strafbare hatespeech aanpakken is de logica zelve
Het aanpakken van strafbare hatespeech staat momenteel hoog op de politieke agenda. Unia vraagt al sinds jaren om ervoor te zorgen dat wat strafbaar is, ook effectief kan worden aangepakt. In het debat worden concepten door elkaar geklutst, wat het beslissingsproces dreigt te bemoeilijken.
Hatespeech op sociale media tegen Cécile Djunga veroordeeld
De correctionele rechtbank van Brussel heeft de internetgebruiker veroordeeld die een haatdragende boodschap publiceerde tegen Cécile Djunga, presentatrice bij de RTBF. Unia is verheugd: de rechtspraak herinnert ons eraan dat niet alles is toegestaan op sociale media.
Rechter veroordeelt voetbalsupporter wegens uitingen van antisemitisme
Antisemitische uitspraken op Facebook over een nakende voetbalmatch zijn door de Antwerpse correctionele rechtbank veroordeeld als het verspreiden van denkbeelden gegrond op ras-superioriteit of rassenhaat en het aanzetten tot haat of geweld.
Haatboodschappen moeten vaker worden vervolgd en veroordeeld
Haatboodschappen worden dikwijls niet bestraft omdat de gerechtelijke procedure te zwaar en omslachtig is. Op een hoorzitting in de Kamer (afgelopen woensdag) heeft Unia haar vraag herhaald om artikel 150 van de Grondwet aan te passen en de kwestie zo beter aan te pakken.
Racisme op Facebook blijft niet ongestraft
De rechtbank van Kortrijk heeft op 3 juni 2020 een man uit Hooglede veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf met drie jaar uitstel en een geldboete van 800 euro (200 euro effectief en 600 euro met drie jaar uitstel). De veroordeelde publiceerde op Facebook in 2018 diverse racistische berichten onder het alias J.V.L. . "De man zette aan tot haat en geweld", zegt Unia, dat zich burgerlijke partij stelde in de zaak.
Antisemitisme blijft pijnlijk aanwezig
75 jaar geleden werden de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Helaas is antisemitisme vandaag nog lang niet verdwenen.
Oproepen tot haat op de radio: Raad van State bevestigt sanctie tegen RTBF
De Raad van State heeft het beroep van de RTBF verworpen. De Franstalige openbare omroep betwistte de sanctie die de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) haar had opgelegd. Die sanctie kwam er nadat presentator Alain Simons op de radio Vivacité Charleroi uitspraken deed die aanzetten tot haat. Unia en de CSA zijn tevreden met deze beslissing van de Raad van State.
Dries Van Langenhove formeel in verdenking gesteld
Unia is tevreden dat het onderzoek rond Van Langenhove in een volgende fase zit. Het mensenrechteninstituut zal het dossier nu inkijken. De raad van bestuur van Unia gaf vorig jaar al groen licht voor een burgerlijke partijstelling.
Volg ons op onze sociale media