Zoek Artikel
Unia staat klaar voor jou - ook in tijden van corona
We bestrijden discriminatie ook in tijden van corona. Unia is er ook in deze periode om naar jou te luisteren en je te helpen, uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen. Wat verandert er hierdoor voor jou ?
Racisme aanpakken: niet eenvoudig, wel noodzakelijk en mogelijk!
Racisme in de samenleving aanpakken, het is geen simpele opgave. Het aantal meldingen in verband met zogenaamde raciale kenmerken klom vorig jaar met 49,5% naar 3.684. In dat cijfer zitten ook feiten waarover meerdere meldingen werden gedaan, zoals tweets van politici. Unia heeft zo vorig jaar 2.081 feiten op basis van zogenaamde raciale kenmerken geregistreerd. Dat is een stijging met 1,2% tegenover 2019.
Opinie: De verleiding weerstaan
Stel je voor: met een bewijs van vaccinatie tegen het coronavirus mag je het restaurant binnen, het festivalterrein op, of op vakantie. Het is een piste die door sommigen wordt verdedigd. Hoe verleidelijk dit ook klinkt: is het wel een goed idee?
Geen grote vooruitgang in het leven van personen met een handicap
Op 3 december 2019, de Werelddag voor Personen met een Handicap, lanceerde Unia een bevraging om personen met een handicap hun zeg te laten doen over tien grote thema’s. In totaal werkten 1144 personen mee aan dit onderzoek. We zijn nu een jaar later en kunnen de resultaten van de bevraging bekendmaken.
Ingrepen nodig om leefomstandigheden Roma en woonwagenbewoners te verbeteren
Het Bureau voor de Grondrechten van de Europese Unie (FRA) stelt vandaag de bevindingen voor van een onderzoek naar de situatie van Roma en woonwagenbewoners. Het onderzoek van het FRA toont aan dat de leefomstandigheden van Roma en woonwagenbewoners in België moeilijk blijven. “Maar er zijn zeker ingrepen en maatregelen denkbaar om hun omstandigheden te verbeteren”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Unia neemt het op voor samen-leven, ook in tijden van coronacrisis
De coronacrisis die ons land teistert, heeft het onderlinge wantrouwen bij de burgers aangewakkerd. “Wij constateren dat er een sterke neiging is om schuldigen of zondebokken aan te wijzen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Een trend waar we tegen moeten ingaan. Niemand wordt daar beter van. We kunnen veel beter de talloze vormen van solidariteit ondersteunen die door de pandemie zijn ontstaan. De coronacrisis is zeker nog niet voorbij. We moeten leren leven met dit virus zonder de verbondenheid in onze samenleving kapot te maken.”
Unia en çavaria gieten hun samenwerking in een officieel akkoord
Unia heeft voor het eerst een officieel samenwerkingsakkoord gesloten met çavaria, de koepel van meer dan 120 LGBTI-verenigingen in Nederlandstalig België. “Op deze manier kunnen we onze samenwerking beter organiseren en uitbouwen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Dit akkoord zal çavaria zeker helpen om zijn opdracht nog beter uit te voeren”, voegt Lozano Lafertin van çavaria eraan toe.
Unia helpt de Brusselse overheid in de strijd tegen seksistische islamofobie
Unia heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van 25 aanbevelingen ter bestrijding van islamofobie jegens moslimmeisjes en -vrouwen, ter gelegenheid van de Brusselse Week van de Acties tegen Haat en Islamofobie.
Unia werkt voort in belang van alle burgers
Het Bureau van het Vlaams Parlement heeft vandaag besloten aan de plenaire vergadering voor te stellen om geen nieuwe leden voor te dragen voor de raad van bestuur van Unia.
Unia gaat lokale besturen helpen in strijd tegen discriminatie
Lokale besturen willen meer structureel samenwerken met de lokale contactpunten van Unia, bleek uit een rondvraag van Unia. In de toekomst spitst de contactpunten zich daarom meer toe op vragen van lokale besturen en politici. "We blijven klaarstaan voor melders van discriminatie en gaan bovendien meer structureel werken. Zo willen we ook op langere termijn het verschil maken. Daarvoor gebruiken we het bestuursakkoord van de steden als uitgangspunt."
Volg ons op onze sociale media