Zoek Artikel
Racisme op Facebook blijft niet ongestraft
De rechtbank van Kortrijk heeft op 3 juni 2020 een man uit Hooglede veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf met drie jaar uitstel en een geldboete van 800 euro (200 euro effectief en 600 euro met drie jaar uitstel). De veroordeelde publiceerde op Facebook in 2018 diverse racistische berichten onder het alias J.V.L. . "De man zette aan tot haat en geweld", zegt Unia, dat zich burgerlijke partij stelde in de zaak.
Antisemitisme blijft pijnlijk aanwezig
75 jaar geleden werden de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Helaas is antisemitisme vandaag nog lang niet verdwenen.
Oproepen tot haat op de radio: Raad van State bevestigt sanctie tegen RTBF
De Raad van State heeft het beroep van de RTBF verworpen. De Franstalige openbare omroep betwistte de sanctie die de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) haar had opgelegd. Die sanctie kwam er nadat presentator Alain Simons op de radio Vivacité Charleroi uitspraken deed die aanzetten tot haat. Unia en de CSA zijn tevreden met deze beslissing van de Raad van State.
Dries Van Langenhove formeel in verdenking gesteld
Unia is tevreden dat het onderzoek rond Van Langenhove in een volgende fase zit. Het mensenrechteninstituut zal het dossier nu inkijken. De raad van bestuur van Unia gaf vorig jaar al groen licht voor een burgerlijke partijstelling.
Haatdragende tweets onder een schuilnaam bestraft
Een anonieme twitteraar die haatdragende tweets stuurde zoals “Marokkanen klop je in mekaar! Geen gelul.” is veroordeeld voor het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld. Dat heeft de Antwerpse strafrechter vandaag beslist.
Unia ongerust over antisemitisme in België
Unia pleit vandaag in de senaat tijdens de hoorzittingen over antisemitisme opnieuw voor de herinvoering van de waakzaamheidscel antisemitisme. Antisemitisme blijft immers een hardnekkig probleem. Zo reageert Unia op het grootschalig onderzoek onder 16.000 joden in 12 EU-landen door het FRA.
Zes maanden cel voor racistische Facebook-commentaren op overlijden in Istanboel
Dagelijks op straat racistische haatpraat uitslaan of systematisch racistische haatboodschappen sturen via sociale media, is even strafbaar. Dat oordeelde de Gentse correctionele rechtbank vandaag in de zaak tegen een man die racistische reacties postte na het overlijden van een jonge man met Turkse roots in Istanboel.
Lokale verkiezingen in het teken van gelijke kansen
De gemeenteraadsverkiezingen zijn hét moment om een nieuwe wind door het gelijkekansenbeleid te laten waaien. Daarom lanceerde Unia een website vol concrete voorbeelden om gemeentes te inspireren. We bestuderen ook de toeganklijkheid van de verkiezingen en trekken hier lessen uit voor de verkiezingen van 2019.
Schild en Vrienden: Unia zet juridische stappen
Unia reageert verbolgen op de berichten van Schild & Vrienden die de Pano-reportage aan het licht bracht. Unia wijst erop dat de rechtse beweging al langer op haar radar lag. In het verleden kreeg de organisatie er al een tiental meldingen over. Met de berichten die Unia nu las, zet de organisatie juridische stappen en contacteert ze het parket.
Antisemitisme blijft pijnlijk aanwezig, vooral op het internet
Vandaag is het 73 jaar geleden dat de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd werden. Helaas is antisemitisme nog lang niet verdwenen. In 2016 ontvingen we bij Unia maar liefst 109 meldingen van antisemitische feiten – meer dan dubbel zoveel dan in 2015. Het focuspunt verschoof wel: er is vandaag minder verbale agressie, maar het aantal antisemitische uitlatingen op het internet gaat in stijgende lijn.
Volg ons op onze sociale media