Zoek Artikel
Hoe pak je discriminatie en haat aan? Een opdracht voor het gerecht én voor de hele samenleving
Politici, het gerecht en de politie maken zich al lang zorgen over haatmisdrijven. Toch moeten we vaststellen dat heel wat dossiers van deze aard worden geseponeerd en geen juridisch gevolg krijgen. Het is ook geweten dat slachtoffers van haatmisdrijven soms terughoudend zijn om stappen te ondernemen om hun rechten te verdedigen.
Europa, respecteer de mensenrechten ook in de psychiatrische zorg
Unia onderschrijft mee een open brief waarin wordt gevraagd om het ontwerp-Protocol bij het Verdrag van Oviedo in te trekken. Het Protocol gaat over de gedwongen opname en de gedwongen behandeling van personen in de geestelijke gezondheidszorg, en dat is in strijd met de rechten van personen met een handicap.
Recepten voor een onkreukbare en onberispelijke politie zijn al lang bekend
De politie worstelt nog altijd met de vraag hoe ze intern kan optreden tegen structureel ingebakken racisme en onverdraagzaamheid. Dat blijkt uit de recente actualiteit: denk aan de tragische en schokkende dood van Jozef Chovanec en de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium.
Geen gezichtsherkenning zonder analyse van impact en passende waarborgen
Unia maakt zich zorgen over het plan van de minister van Binnenlandse Zaken om aan de politie de mogelijkheid te geven om gezichtsherkenning te gebruiken. Want deze technologie kan leiden tot onbedoelde discriminaties.
Onderzoek neemt selectiviteit bij politieoptreden onder de loep
Managementkeuzes van een politiezone hebben, al dan niet gewild, een positieve of negatieve invloed op de relaties tussen politie en bevolking. Bijvoorbeeld wanneer de identiteit van sommige bevolkingsgroepen wordt gecontroleerd. Dit blijkt uit een actieonderzoek dat tussen 2017 en 2019 werd uitgevoerd bij de politiezone Brussel Noord.
Veroordeling mishandeling en discriminatie door Antwerpse politieagenten is juist signaal
De Antwerpse correctionele rechtbank heeft uitspraak gedaan in het dossier van de 'Bende van Mega Toby en Sproetje'. Drie van de beklaagden werden schuldig bevonden en veroordeeld tot aanzienlijke straffen. Unia vindt de veroordeling een juist signaal.
Man ook veroordeeld voor scheldpartij tegenover agenten vanwege huidskleur
De correctionele rechtbank van Charleroi heeft donderdag een man veroordeeld voor onder meer racistische uitlatingen tegenover agenten. Omdat er ook sprake was van racisme, trad Unia op als burgerlijke partij. ‘’Door deze veroordeling onderlijnde de rechter dat alle vormen van racisme moeten aangepakt worden. Ook het racisme tegenover witte mensen,” stelt Unia-directeur Els Keytsman.
Volgens Europees mensenrechtenhof mag hoofddoek in Belgische rechtszaal
België heeft het Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden door een vrouw met hoofddoek niet in de rechtszaal toe te laten. Dat bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag. Unia stelde de afgelopen jaren vaker vast dat sommige Belgische rechters mensen met een hoofddeksel niet binnenlieten in de rechtszaal.
Vrijspraak agent hatespeech
De politie-inspecteur die racistische commentaar plaatste op Facebook werd vandaag vrijgesproken door het Hof van Beroep van Gent. ‘Niettemin spreekt het arrest van ongepast gedrag. Politie hoort zich niet zo uit te spreken. Zij is een ijkpunt voor burgers.’
Internering: Europa veroordeelt België
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde België tot een schadevergoeding van 16.000 euro aan een geïnterneerde van de gevangenis in Merksplas. De man was naar het Hof gestapt omdat hij al meer dan negen jaar in de psychiatrische afdeling van de gevangenis zit, zonder aangepaste behandeling voor zijn mentale problemen.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: