Zoek Publicatie
Covid-19: een test voor de mensenrechten (2020)
Unia analyseerde de maatschappelijke impact van de coronacrisis in België. De maatregelen die de overheden namen om de pandemie in te dijken, hadden een zware impact op kwetsbare doelgroepen (oudere personen, personen met een handicap, jongeren, personen in instellingen, ….) Unia stelt de proportionaliteit van deze maatregelen in vraag en doet een reeks aanbevelingen aan de overheden.
Berichten in het grensgebied tussen opinie en haat: een analyse van de communicatie van Vlaamse politieke accounts op sociale media
Om Unia's opdracht om online haatboodschappen te bestrijden uit te voeren, willen we begrijpen hoe online haat ontstaat, functioneert en opgang maakt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en UCLouvain maakten daarom in opdracht van Unia een taalwetenschappelijke analyse van de boodschappen van politici, partijen en influencers op sociale media in verkiezingstijd.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Diversiteitsbarometer Onderwijs (2018)
Unia liet een onderzoek uitvoeren over gelijke kansen in de scholen van de drie gemeenschappen. De Diversiteitsbarometer Onderwijs is het laatste deel van een drieluik. De eerste twee delen gingen over Werk (2012) en Huisvesting (2014).
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Homofobie in België anno 2016: onderzoeksrapport

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie van 2016 voerde het onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Unia tussen 6 en 9 mei 2016 een onlineonderzoek uit bij 1.000 Belgen.
Beyond the Box: onderzoeksrapport (2014)
Hoe tolerant zijn we? Zijn de Brusselaars seksistischer dan de niet-Brusselaars? En zijn mensen die homofoob zijn, ook seksistisch? De studie Beyond The Box van de Universiteit Antwerpen en l’Observatoire du sida et des sexualités geeft een antwoord.
Van diversiteit tot identiteit (lespakket 2013)
Samen met de Diversiteitsdienst van de stad Brugge en de vzw Toemeka vzw ontwikkelde het Meldpunt Discriminatie Brugge van het Interfederaal Gelijkekansencentrum een interactief lespakket over de thema’s diversiteit, etnisch-culturele diversiteit en diversiteit in seksuele identiteit. Het gratis lespakket is bestemd voor het secundair onderwijs.
Studie 2010: Arbeidssituaties van holebi’s

Het Centrum heeft de Universiteit van Leuven (HIVA) de opdracht gegeven voor een nieuw verkennend onderzoek dat specifiek gericht is op holebi’s die als technieker of arbeider tewerkgesteld zijn. Deze studie is de eerste in België die deze kwestie aankaart.
Brochure 2009: Familie zonder grenzen
Als je in het buitenland trouwt, mag de ceremonie dan worden voorgezeten door een priester of imam? Moet je de Belgische of buitenlandse regels volgen over de leeftijd waarop je mag trouwen? Mag je als Belg met iemand van hetzelfde geslacht trouwen ongeacht zijn of haar nationaliteit?
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: