Zoek Publicatie
Vlaams Gelijkekansendecreet: evaluatie (2021)

Unia evalueerde in 2020 het Vlaams Gelijkekansendecreet op basis van casuïstiek met de criteria waarvoor we bevoegd zijn en de gerechtelijke procedures die we kennen.
De IHRA-definitie van antisemitisme: analyse en voorstellen van Unia (2021)
Op 26 mei 2016 nam de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA, een intergouvernementele organisatie) een nieuwe "werkdefinitie" van antisemitisme aan. Ze is niet juridisch bindend en bevat een reeks voorbeelden van wat als antisemitisme kan worden beschouwd.
De belangrijkste arresten inzake handicap (2020)

Unia werd uitgenodigd om mee te schrijven aan het boek "Les Grands arrêts en matière de handicap" (“De belangrijkste arresten inzake handicap”), uitgegeven in 2020 door Larcier, onder redactie van Isabelle Hachez en Jogchum Vrielink.
Bevraging van personen met een handicap over de naleving van hun rechten (2020)
Op deze pagina vindt u het verslag van onze grote bevraging die we met mensen met een handicap organiseerden tussen 3 december 2019 en 1 juni 2020. 1144 mensen namen eraan deel. In dit verslag ontdek en lees je de woorden van mensen met een handicap zelf.
Onderrapportering en seponering van discriminatiefeiten (2020)

Hoe kan het dat er een abnormaal laag aantal meldingen van discriminatiefeiten is bij de correctionele parketten, terwijl de meldingen bij Unia net blijven toenemen? Unia en de Koning Boudewijnstichting gaven samen de opdracht voor een wetenschappelijk onderzoek naar onderrapportering en seponering van discriminatiefeiten.
Covid-19: een test voor de mensenrechten (2020)
Unia analyseerde de maatschappelijke impact van de coronacrisis in België. De maatregelen die de overheden namen om de pandemie in te dijken, hadden een zware impact op kwetsbare doelgroepen (oudere personen, personen met een handicap, jongeren, personen in instellingen, ….) Unia stelt de proportionaliteit van deze maatregelen in vraag en doet een reeks aanbevelingen aan de overheden.
Parallel rapport voor de Universele periodieke evaluatie van België (2020)
In 2021 houdt de VN-Mensenrechtenraad een Universele periodieke evaluatie van België. Ontdek het parallel rapport dat Unia in deze context opstelde, in samenwerking met Myria en het Steunpunt tot bestrijding van Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting.
Naar een gelijkwaardige gezondheidszorg voor migranten en etnische minderheden (2020)
Het ETHEALTH-rapport over een gezondheidszorgbeleid voor migranten en etnische minderheden (hierna: MEM), dat in 2011 door een groep academici en experten opgesteld werd, werd recent geüpdatet. Daarbij werd rekening gehouden met de nieuwe ontwikkelingen in het domein van de gezondheidszorg voor de MEM.
Impact van de coronacrisis op personen met een handicap (2020)
Het rapport “COVID en mensenrechten: impact op personen met een handicap en hun naasten” toont de resultaten van een grote bevraging die in de lente van 2020 uitgevoerd werd.
Identificeren en aanpakken van problemen of misbruiken bij politionele selectiviteit
Unia heeft een onderzoek gefinanceerd over selectiviteit bij de politie, in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) en de politiezone Brussel Noord (PolBruNo). De belangrijkste les uit het onderzoek? De manier waarop een politiezone wordt geleid, heeft een stevige impact op de praktijken van de politieagenten. Het is dan ook op dat niveau dat er werk te doen valt om de relatie tussen politie en bevolking te verbeteren.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: