Zoek Beslissing
Arbeidshof Antwerpen, afdeling Antwerpen, 26 juni 2023
Een arbeider heeft morbide obesitas, slaapapneu en rugproblemen. Het arbeidshof oordeelt, anders dan de arbeidsrechtbank dat de man geen feiten kan aanvoeren die aantonen dat hij werd ontslagen op grond van een handicap of op grond van zijn gezondheidstoestand.
Grondwettelijk Hof, 1 juni 2023
Het Grondwettelijk Hof vernietigt enkele bepalingen over de territoriale polen uit het Wetboek voor het basis- en secundair onderwijs van de Franse Gemeenschap. Het betreft bepalingen over de financiering en over het onderscheid tussen leerlingen met een sensomotorische en een verstandelijke handicap.
Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 24 april 2023
Een man wilde, na een afwezigheid wegens depressie/burn-out, terug werken. Hij kreeg niet de mogelijkheid om het werk progressief te hervatten en werd uiteindelijk ontslagen. De arbeidsrechtbank oordeelde dat de man werd gediscrimineerd op basis van handicap en dat het bedrijf redelijke aanpassingen had geweigerd.
Arbeidsrechtbank Henegouwen, afdeling Doornik, 21 april 2023
Een materniteit werkt volgens het principe dat alle vroedvrouwen polyvalent moeten zijn en alle taken autonoom moeten kunnen uitvoeren. Redelijke aanpassingen die inhouden dat een vroedvrouw niet polyvalent kan werken en niet alle taken autonoom kan uitvoeren vormen een onredelijke belasting voor de werkgever.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 1 maart 2023
Een bedrijf kon niet aantonen dat het niet mogelijk was om in redelijke aanpassingen te voorzien voor een chauffeur die getroffen was door de ziekte van Verneuil en werd veroordeeld voor discriminatie op basis van handicap.
Grondwettelijk Hof, 12 januari 2023
Een persoon met een alcohol-, toxicologische of medicijnverslaving – voor zover die ernstig is – kan worden beschouwd als een geesteszieke in de zin van de Wet van 26 juni 1990 betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke.
Arbeidshof Brussel (Franstalig), 22 december 2022
Verschillende werknemers dienen een klacht in wegens pesterijen op grond van de Welzijnswet. Het arbeidshof stelt vast dat er geen herhalingsgevaar is en daardoor hebben de betrokkenen geen belang meer bij een rechterlijk stakingsbevel.
Arbeidshof Luik, afdeling Luik, 24 oktober 2022
Een behandeling van dysfasie wordt niet terugbetaald wanneer er eerder al een terugbetaling was voor een behandeling van dyslexie. Een jongen werd verkeerdelijk gediagnosticeerd met dyslexie. Daardoor kreeg hij daarna geen terugbetaling voor de behandeling van dysfasie. Het arbeidshof oordeelt dat dit discriminerend is en dat de behandeling van dysfasie toch moet worden terugbetaald.
Rechtbank van eerste aanleg Namen, afdeling Namen, 19 oktober 2022
Een gedetineerde is doof sinds zijn geboorte en krijgt op cruciale momenten geen bijstand van een tolk Gebarentaal in de gevangenis. De rechtbank van eerste aanleg stelt vast dat de Belgische Staat heeft nagelaten te voorzien in redelijke aanpassingen.
Hof van Cassatie, 3 oktober 2022
Jonge werknemers met een blijvende arbeidsongeschiktheid van ten minste 33% kunnen aanspraak maken op een inschakelingsuitkering wanneer ze positief meewerken in een aangepast traject. Wanneer de VDAB geen aangepast traject kan aanbieden, kan hier niet uit worden afgeleid dat de betrokkene niet positief wil meewerken in een dergelijk traject.
Volg ons op onze sociale media