Zoek Aanbeveling
Praktijktesten 2.0: enkele nieuwe voorstellen van Unia
De voorbije jaren namen het federaal en het Brussels parlement initiatieven om praktijktesten op de arbeidsmarkt mogelijk te maken. Ondertussen is duidelijk geworden dat die regelgeving aan evaluatie toe is. Unia publiceert daarom twee nieuwe nota’s waarin het een reeks voorstellen doet ter verbetering van de bestaande aanpak. Zo willen we een nieuwe dynamiek in het debat brengen, beleidsmakers inspireren om de bestaande regelgeving te verbeteren, en regio’s waar nog geen praktijktesten bestaan overtuigen om daar werk van te maken.
Aanbeveling over een verbod op het dragen van veruiterlijkingen van overtuigingen door verkozen mandatarissen
In deze aanbeveling maakt Unia een juridische analyse over het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke en religieuze symbolen door verkozen mandatarissen. Welke regels kunnen vastgelegd worden voor deze verkozen vertegenwoordigers van het volk, en hoe verhouden die zich ten opzichte van de verschillende grondrechten in een democratische rechtstaat? Op die vragen biedt de aanbeveling een antwoord.
De aanwezigheidsbonus, een bron van discriminatie
Wanneer werknemers die weinig ziek zijn beloond worden met een aanwezigheidsbonus, kan dat leiden tot discriminatie omwille van gezondheidstoestand, handicap, leeftijd of geslacht. Unia analyseerde het systeem van de aanwezigheidsbonus en gaf advies aan Waalse minister van Lokale Besturen.
De impact van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen analyseren
Unia raadt aan om de impact van de degressiviteit van werkloosheidsuitkeringen te analyseren alvorens maatregelen aan te nemen die een aanzienlijk impact zullen hebben op het leven van vele mensen die het nu al moeilijk hebben en gebukt gaan onder discriminatie op de arbeidsmarkt.
Strijd tegen sociale dumping
Unia vraagt de Belgische afgevaardigden bij de Europese Unie om de herziening van de detacheringsregels voor werknemers goed te keuren. Na aanpassing van deze richtlijn moet België ze in nationale wetgeving omzetten zodat de obstakels voor vrij verkeer van werknemers op basis van hun nationaliteit verdwijnen.
Maatregelen te nemen door de overheidsdiensten als werkgever
Unia vraagt aan de overheden om (meer) positieve actiemaatregelen in te voeren, haar personeel te monitoren, om zelftesten te ontwikkelen, de wervingsprocedures en -modaliteiten voor personen met een handicap te herzien, om antidiscriminatieclausules in overheidsopdrachten op te nemen enz.
Structurele oplossingen aanbrengen om de tewerkstelling van personen met een handicap te bevorderen
Unia vraagt een interministeriële conferentie te organiseren over structurele oplossingen voor de tewerkstelling van personen met een handicap. Unia vraagt ook het wetgevend kader te evalueren over de re-integratie van langdurig zieke werknemers.
De naleving van de antidiscriminatiewetgeving op het werk controleren
De inspectiediensten moeten gerichte controles kunnen uitvoeren op basis van statistische gegevens die structurele vormen van discriminatie blootleggen. Bijkomend moeten de nieuwe inspectiebevoegdheden gebruikt en geëvalueerd worden.
Bedrijven steunen in de uitwerking van een preventiebeleid tegen discriminatie
Het is aan de sociale partners binnen de sectoren om sectorale gedragscodes, positieve acties of diversiteitsplannen uit te werken om zo sectoren en bedrijven te stimuleren een preventiebeleid tegen discriminatie te ontwikkelen. De ministers van Werk op de verschillende bestuursniveaus hebben hier een stimulerende, zo nodig dwingende rol in te spelen.
De artikels van de Grondwet over statutaire betrekkingen en haatspraak herzien
Het is noodzakelijk om tijdens de volgende legislatuur de Grondwet aan te passen waardoor statutaire betrekkingen voor iedereen toegankelijk worden en alle haatspraak procedureel op dezelfde manier behandeld wordt.