Zoek Aanbeveling
Aanbeveling over de non-discriminatieclausule bij overheidsopdrachten (2024)
Unia wil dat overheden de non-discriminatieclausule standaard opnemen in alle bestekken van overheidsopdrachten.
Aanbevelingen voor antidiscriminatie en diversiteit op het werk voor de verkiezingen van 2024
Discriminatie op het werk voorkomen en diversiteit aanmoedigen, dat is het doel van onze aanbevelingen rond werk voor de verkiezingen 2024. Ontdek meer.
Discriminatie voorkomen is beter dan genezen (2023)
Discriminatie op het werk kan in veel gevallen voorkomen worden. Die les trekt Unia uit de vele ervaringen bij het ondersteunen van slachtoffers van discriminatie en door haar werk in het begeleiden en adviseren van werkgevers over gelijke behandeling van werknemers. Doortastende controle en handhaving zijn belangrijk, maar mogen niet het enige luik van het beleid zijn. We moeten dus inzetten op preventie. Maar hoe doe je dat?
Naar een aangepaste procedure voor re-integratietrajecten (2022)
Unia ontvangt als Interfederaal Gelijkekansencentrum geregeld meldingen van discriminatie bij de toepassing van het re-integratietraject. Het meest opvallende is dat er in de loop van het traject geen of nauwelijks rekening wordt gehouden met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap. Unia formuleerde vanuit haar expertise een aantal aanbevelingen. Het recht op redelijke aanpassingen op de werkvloer is essentieel om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Een correcte toepassing van de verplichting tot redelijke aanpassingen, leidt volgens Unia tot een stijging van de werkhervatting.
Wetsvoorstel verblijfsvoorwaarde voor inkomensvervangende tegemoetkoming (2022)
COVID-vaccinatie en discriminatie op de arbeidsmarkt (2021)
Sinds maart 2020 kampen we met een wereldwijde pandemie en nemen verschillende overheden maatregelen om die te bestrijden. Daarbij worden steeds tegenstrijdige belangen en conflicterende mensenrechten in de schaal gelegd.
Praktijktesten 2.0: enkele nieuwe voorstellen van Unia
De voorbije jaren namen het federaal en het Brussels parlement initiatieven om praktijktesten op de arbeidsmarkt mogelijk te maken. Ondertussen is duidelijk geworden dat die regelgeving aan evaluatie toe is. Unia publiceert daarom twee nieuwe nota’s waarin het een reeks voorstellen doet ter verbetering van de bestaande aanpak. Zo willen we een nieuwe dynamiek in het debat brengen, beleidsmakers inspireren om de bestaande regelgeving te verbeteren, en regio’s waar nog geen praktijktesten bestaan overtuigen om daar werk van te maken.
Aanbeveling over een verbod op het dragen van veruiterlijkingen van overtuigingen door verkozen mandatarissen
In deze aanbeveling maakt Unia een juridische analyse over het verbod op het dragen van levensbeschouwelijke en religieuze symbolen door verkozen mandatarissen. Welke regels kunnen vastgelegd worden voor deze verkozen vertegenwoordigers van het volk, en hoe verhouden die zich ten opzichte van de verschillende grondrechten in een democratische rechtstaat? Op die vragen biedt de aanbeveling een antwoord.
De aanwezigheidsbonus, een bron van discriminatie
Wanneer werknemers die weinig ziek zijn beloond worden met een aanwezigheidsbonus, kan dat leiden tot discriminatie omwille van gezondheidstoestand, handicap, leeftijd of geslacht. Unia analyseerde het systeem van de aanwezigheidsbonus en gaf advies aan Waalse minister van Lokale Besturen.
De impact van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen analyseren
Unia raadt aan om de impact van de degressiviteit van werkloosheidsuitkeringen te analyseren alvorens maatregelen aan te nemen die een aanzienlijk impact zullen hebben op het leven van vele mensen die het nu al moeilijk hebben en gebukt gaan onder discriminatie op de arbeidsmarkt.