Zoek Artikel
Covid Safe Ticket: welke lessen kunnen we eruit trekken?
Unia analyseert het gebruik van het Covid Safe Ticket en de impact daarvan op onze rechten – in het bijzonder bij de toegang tot de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en schoolactiviteiten.
Het verbod op religieuze symbolen in het hoger onderwijs in een intern reglement is discriminerend
De Brusselse rechtbank van eerste aanleg gaf de leerlingen, die geen sluier mochten dragen op de hogeschool Haute Ecole Francisco Ferrer, op 24 november toch gelijk. Unia had zich bij de actie aangesloten.
Antwoorden op de meest gestelde vragen over de maatregelen in de strijd tegen COVID-19
Sinds maart 2020 kampen we met een wereldwijde pandemie en nemen verschillende overheden maatregelen om die te bestrijden. Daarbij worden steeds tegenstrijdige belangen en conflicterende mensenrechten in de schaal gelegd. Hier vind je een aantal antwoorden op veel voorkomende vragen over mogelijk discriminerende gevolgen van coronamaatregelen.
Covid Safe Ticket en schoolactiviteiten: het een mag niet ten koste gaan van het ander
Deelname aan schoolactiviteiten (excursies, uitstapjes, enz.) kan niet afhankelijk worden gemaakt van een Covid Safe Ticket (CST). In het kader van schoolreizen eisen sommige scholen echter dat de leerlingen een CST voorleggen, niet alleen om toegang te krijgen tot het land van bestemming, maar ook tot diverse activiteiten (restaurants, bezoeken, transport, enz.).
Vlaams Belang Jongeren stuurt meldingen ‘kliklijn’ door naar Unia
Vorige week riep Vlaams Belang Jongeren op om ‘linkse taal’ in de klas te melden via een contactformulier. De meldingen die daar gedaan werden, werden zonder medeweten van de melders of van Unia rechtstreeks doorgestuurd naar Unia.
Onderwijs: België opnieuw veroordeeld wegens gebrek aan inclusie van kinderen met een verstandelijke beperking
Het Europees Comité voor sociale rechten heeft een beslissing genomen over het recht op inclusief onderwijs voor kinderen met een verstandelijke beperking, met name in het onderwijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles (Franse Gemeenschap): België wordt opnieuw veroordeeld. Drie jaar geleden werd ons land al veroordeeld op dit punt. Destijds ging het over het onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap.
Trainingsmateriaal inclusief onderwijs IE+
Unia werkte voor een Europees project IE+ trainingsdagen en -materiaal over inclusief onderwijs uit. We werkten hiervoor samen met verschillende onderwijspartners. Op deze pagina kan je het trainingsmateriaal met video's en infofiches bekijken.
‘Wallonie-Bruxelles Enseignement’ (50.000 leerlingen) staat levensbeschouwelijke tekenen vanaf volgend jaar toe
Iedereen moet een opleiding kunnen volgen, met respect voor zijn of haar rechten en vrijheden. Unia is dan ook blij omdat studenten in het hoger en volwassenenonderwijs, georganiseerd door Wallonie-Bruxelles Enseignement (WBE), vanaf september 2021 hun geloofsovertuiging of levensbeschouwing (kruisje, hoofddoek, keppeltje) zullen kunnen uiten.
Unia en onderwijspartners zetten in op samenwerking rond diversiteit
Unia en de onderwijspartners hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend. Hiermee willen ze zich samen inzetten om alle spelers in het onderwijs te versterken in het omgaan met diversiteit op school.
Afstandsonderwijs: Unia vraagt extra aandacht voor kwetsbare groepen
Niet alle leerlingen en studenten zijn gelijk als het gaat om de recente beslissingen over afstandsonderwijs in het middelbaar en hoger onderwijs. Om te voorkomen dat zij in de komende weken/maanden afhaken of hun studie opgeven, moet er rekening worden gehouden met de moeilijke situatie van leerlingen en studenten uit kwetsbare groepen. Unia roept de betrokken onderwijsinstellingen dan ook op om bij de praktische organisatie van cursussen en bij hun evaluatiemethoden rekening te houden met álle leerlingen en studenten.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: