Zoek Artikel
Opinie: bemiddelingsprocedure voor Conner Rousseau
De alternatieve straf die Conner Rousseau kreeg na zijn racistische uitspraken is volgens Unia een belangrijk signaal. Ontdek onze opinie.
Geïnterneerde mensen krijgen onvoldoende zorg in de Belgische gevangenissen volgens de Raad van Europa
België boekt onvoldoende vooruitgang rond zorgmogelijkheden voor geïnterneerde mensen in Belgische gevangenissen volgens Raad van Europa.
Gemeenschappelijke verklaring over het recht op opvang van alleenstaande mannelijke asielzoekers
Omdat de overheid de beginselen van de rechtsstaat loslaat, luiden Unia en zeven andere mensenrechteninstellingen nu opnieuw de alarmbel. We vragen de federale regering met aandrang en grote urgentie om een einde te maken aan deze onwettige situatie, te handelen in overeenstemming met de rechtsstaat en hun (internationale) verplichtingen. Zorg ervoor dat asielzoekers opvang krijgen en de mogelijkheid om hun asielprocedure correct af te handelen. Ook alleenstaande mannen.
Omzendbrief professioneel profileren: eerste stap in de goede richting
Minister Verlinden stelt in een nieuwe omzendbrief het 'handelingskader professioneel profileren’ voor om proactieve identiteitscontroles te professionaliseren. Het gaat om politiecontroles van burgers zonder dat daarbij een strafbaar feit werd vastgesteld.
Klacht tegen Dries Van Langenhove
Unia heeft samen met çavaria, de koepel van LGBTI+ organisaties, en Casa Rosa klacht ingediend bij het parket van Brugge tegen Dries Van Langenhove.
Nieuwe wet biedt meer bescherming bij discriminatie
Op 22 juni 2023 keurde het federale parlement een wetsontwerp goed om de antidiscriminatiewetgeving te versterken. Unia werd daarbij geraadpleegd en juicht de wetswijziging toe.
Meer zorg voor geïnterneerden in de gevangenis? Zorg liever voor een andere maatschappijvisie
De federale regering wil investeren in zorg voor geïnterneerden in de gevangenis. Unia herinnert eraan dat deze investering het verblijf in de psychiatrische afdelingen van gevangenissen in geen geval legitimeert. Deze verblijfplaatsen druisen namelijk in tegen de doelstelling van re-integratie van personen met een psychische stoornis en/of een verstandelijke beperking.
Nieuwe samenwerkingen rond gevangeniswezen en seksuele gezondheid
Unia ondertekende een samenwerkingsakkoord met twee nieuwe partners: de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) en Sensoa.
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Hoofddoek toegelaten in de rechtbank: verouderd artikel in Gerechtelijk Wetboek eindelijk aangepast
Sommige rechters eisen nog steeds dat vrouwen hun hoofddoek afdoen in de rechtszaal – ondanks de veroordeling van België door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Deze eis stoelt op een letterlijke interpretatie van artikel 759 van het Gerechtelijk Wetboek, dat nu werd aangepast. "Artikel 759 werd aangenomen in de 19e eeuw, in een tijd dat iedereen een hoed droeg," legt Unia-directeur Els Keytsman uit. "Het werd tijd dat België zijn verplichtingen nakwam en dit volkomen achterhaalde artikel wijzigde.”
Volg ons op onze sociale media