Zoek Artikel
Meer dossiers over arbeidsdiscriminatie bij Unia in 2017
Vorig jaar opende Unia in het totaal 2.017 dossiers over situaties waarin mensen zich gediscrimineerd voelden. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2016 (1.907 dossiers). Unia opende het vaakst dossiers over arbeidsdiscriminatie. Ondanks enkele verbeteringen op wetgevend vlak trekt Unia aan de alarmbel.
Unia reageert op rapport Fundamental Rights Agency (FRA) over discriminatie
Van de mensen met een Noord-Afrikaanse en Turkse achtergrond die zeggen dat ze het afgelopen jaar gediscrimineerd werden in België, zegt 20 procent dat dit tijdens de zoektocht naar werk gebeurde. Opvallend is dat het Europese gemiddelde op 12 procent ligt. Dat leest Unia in het Tweede EU-MIDIS rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA).
De zaak Achbita opnieuw voor rechter
De zaak Achbita moet overgedaan worden. Het Hof van Cassatie heeft de eerdere uitspraak van het Antwerpse arbeidshof verbroken omdat deze onvoldoende onderzocht of het ontslag van mevrouw Achbita discriminatoir is,’ klinkt het bij Unia.
Discriminatie moslims in Europa blijft groeiend probleem
Nog steeds krijgen veel moslims in Europa te maken met discriminatie, fysiek geweld en pesterijen. Dit terwijl de meesten onder hen zich sterk verbonden voelen met het land waarin ze wonen. Dat stelt het FRA in een nieuw rapport. Het FRA is het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten. Het rapport is onder meer gebaseerd op antwoorden van 25.000 inwoners uit Europa met een migratieachtergrond.
Europees Hof: veroordeling Belkacem is terecht
Fouad Belkacem krijgt van Europees Hof geen gelijk: zijn videoboodschappen waarin hij onder andere oproept tot strijden tegen niet-moslims, vallen niet onder de vrijheid van meningsuiting. De uitspraak van het Europees Hof is voor Unia goed nieuws. In het verleden diende Unia meermaals een klacht in tegen Sharia4Belgium en stelden we ons burgerlijke partij in de rechtszaak bij de correctionele rechtbank van Antwerpen.
Veroordeling voor beheerder Facebookpagina ‘Vlaamse Verdedigings Liga’
De beheerder van de Facebookpagina Vlaamse Verdedigings Liga kreeg tien maanden cel met uitstel. Volgens de rechtbank van Antwerpen zette hij zijn volgers aan tot racisme. Unia was burgerlijke partij.
Wat is de zaak Achbita?
Op 14 maart 2017 sprak het Hof van Justitie van de Europese Unie zich uit over de zaak Achbita. Hieronder vind je de chronologie van deze zaak.
Zaak Achbita: duidelijkheid over hoofddoekenverbod op de werkvloer
Een privébedrijf kan een hoofddoek alleen maar verbieden voor werknemers die visueel contact hebben met klanten. Als de werkgever beslist dat zijn personeel er neutraal moet uitzien, moet hij dit beleid wel op een coherente en systematische manier doorvoeren, dus niet als antwoord op een specifieke vraag van een klant.
Het Luikse hof van beroep bevestigt veroordeling Dieudonné
Het Luikse hof van beroep bevestigt de uitspraak in de zaak van de Franse komiek Dieudonné Mbala Mbala. Het hof volgt hiermee het vonnis van de correctionele rechtbank. Die veroordeelde hem voor zijn discriminerende, antisemitische, revisionistische en negationistische uitspraken tijdens een optreden in Herstal in 2012. Unia stelde zich burgerlijke partij, samen met het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België en het Joods cultureel centrum van Luik.
Rechtbank verbiedt hoofddoekenverbod Luikse hogeschool: Unia reageert tevreden
Het verbod in een Luikse Hogeschool op het dragen van “ juwelen of kleding die een filosofische, religieuze of politieke voorkeur tonen” is afgevoerd door de Luikse rechtbank van eerste aanleg. Concreet zou het schoolreglement studenten die een hoofddoek dragen, weren.
Volg ons op onze sociale media