Zoek Artikel
Moord op Mbaye Wade: haatmotieven bevestigd door hof van assisen
Tien jaar na de veroordeling van de moordenaars van Ihsane Jarfi heeft het hof van assisen in Luik de dader van de moord op Mbaye Wade in september 2020 veroordeeld, met de verzwarende omstandigheden van homofobie en racisme. Unia reageert opgelucht op dit vonnis.
Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie
Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.
Onderzoek: ongelijkheden en raciale discriminatie in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België. Ontdek meer informatie.
Dag tegen Racisme 2024: aandacht voor de arbeidsmarkt
Voor de internationale dag tegen racisme en discriminatie 2024 onthult Unia nieuwe cijfers over racisme. In 2023 openden we 670 dossiers over zogenaamde ‘raciale’ criteria. Bijna een derde daarvan speelt zich af op het arbeidsdomein. Unia pleit daarom voor een verplicht preventiebeleid voor discriminatie op het werk en een versterking van de arbeidsinspectie.
Racisme in de gezondheidszorg
Ken je het 'mediterrane syndroom'? Getuigenissen van racisme in de gezondheidszorg blijven in België vaak ondergerapporteerd. Toch lopen er elk jaar een dertigtal meldingen bij Unia binnen. Het is begin 2024 ook een onderzoek begonnen naar de ervaringen van patiënten met racisme.
Israëlisch-Palestijns conflict: haatspraak en -misdrijven in België
Naar aanleiding van de tragische gebeurtenissen in Israël, de Gazastrook en de bredere regio constateert Unia een heropleving van haatspraak en haatmisdrijven, met name van antisemitische aard.
Onderzoek - zelf je origine definiëren bij gegevens over gelijkheid
Om discriminatie en ongelijkheid te bestrijden, zijn gegevens nodig over gelijkheid (equality data) en over de origine van mensen die deze discriminatie ondergaan. Zo kunnen we dergelijke discriminatie en ongelijkheid identificeren, acties opzetten en de impact van die acties evalueren. De studie wordt gefinancierd door de Cel Gelijke Kansen van de Federale Overheidsdienst Justitie.
Opinie: bemiddelingsprocedure voor Conner Rousseau
De alternatieve straf die Conner Rousseau kreeg na zijn racistische uitspraken is volgens Unia een belangrijk signaal. Ontdek onze opinie.
Omzendbrief professioneel profileren: eerste stap in de goede richting
Minister Verlinden stelt in een nieuwe omzendbrief het 'handelingskader professioneel profileren’ voor om proactieve identiteitscontroles te professionaliseren. Het gaat om politiecontroles van burgers zonder dat daarbij een strafbaar feit werd vastgesteld.
België heeft onvoldoende rekening gehouden met de situatie van woonwagenbewoners
Het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) kwam tot een uitspraak rond de politieoperatie in België tegen woonwagenbewoners. Ontdek meer bij Unia.
Volg ons op onze sociale media