Zoek Artikel
Rechter bevestigt cumul van schadevergoedingen bij meervoudige discriminatie
De Antwerpse arbeidsrechtbank heeft op 29 september 2020 een (tussen)vonnis geveld in een zaak van meervoudige discriminatie. Het ging om een dove vrouw die het slachtoffer werd van discriminatie op de arbeidsmarkt. De rechter constateerde drie discriminaties en bevestigde dat indien meerdere discriminaties worden vastgesteld, de schadevergoedingen gecumuleerd moeten worden. Het resultaat in dit dossier werd behaald met de collega’s van het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM).
Afstandsonderwijs: Unia vraagt extra aandacht voor kwetsbare groepen
Niet alle leerlingen en studenten zijn gelijk als het gaat om de recente beslissingen over afstandsonderwijs in het middelbaar en hoger onderwijs. Om te voorkomen dat zij in de komende weken/maanden afhaken of hun studie opgeven, moet er rekening worden gehouden met de moeilijke situatie van leerlingen en studenten uit kwetsbare groepen. Unia roept de betrokken onderwijsinstellingen dan ook op om bij de praktische organisatie van cursussen en bij hun evaluatiemethoden rekening te houden met álle leerlingen en studenten.
Europa, respecteer de mensenrechten ook in de psychiatrische zorg
Unia onderschrijft mee een open brief waarin wordt gevraagd om het ontwerp-Protocol bij het Verdrag van Oviedo in te trekken. Het Protocol gaat over de gedwongen opname en de gedwongen behandeling van personen in de geestelijke gezondheidszorg, en dat is in strijd met de rechten van personen met een handicap.
Coronacrisis heeft dramatische impact gehad op personen met handicap
De coronacrisis heeft erg diepe sporen nagelaten in de levens van personen met een handicap en hun families. Ze voelden zich in de steek gelaten of hadden het idee dat ze niet echt meetelden. Mantelzorgers raakten uitgeput. Dat blijkt uit een enquête van Unia die werd beantwoord door 865 mensen, onder wie 502 personen met een handicap en 363 familieleden.
Hoe Unia in 2019 de rechten van personen met een handicap verdedigde
Unia luistert naar mensen met een handicap en verdedigt hun rechten. In 2019 namen we de strijd voor hun mensenrechten opnieuw ter harte. Op deze pagina een overzicht van onze acties.
Een assistentiehond tussen de zebra’s? Dat kan, dankzij Unia !
Personen die met een assistentiehond een dierenpark willen bezoeken, mogen hierbij niet worden gediscrimineerd. Een assistentiehond kan veilig worden binnengelaten, oordeelde een Luikse rechter onlangs.
Praktijktests: het verschil tussen erbij horen, of niet (opinie op Knack.be)
Er is weer felle discussie over de pro’s en contra’s van praktijktests om discriminatie kordaat aan te pakken. Voor Unia is het duidelijk: zonder zulke tests kan je diverse vormen van discriminatie niet effectief aanpakken.
Eerlijke klassenraden essentieel om moeilijk schooljaar af te sluiten
Klassenraden moeten extra aandacht besteden aan de verschillende sociale realiteiten van leerlingen tijdens deze coronaperiode. Dat vragen Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede. Door helder te communiceren en leerlingen en ouders bij de klassenraden te betrekken, krijgen de beslissingen van de klassenraden een breder draagvlak.
Personen met een handicap ervaren nog te veel drempels om te stemmen
Nog te veel personen met een verstandelijke handicap of een psychische kwetsbaarheid kunnen hun stemrecht niet ten volle uitoefenen. Dat blijkt uit een onderzoek van Unia na de verkiezingen van 2018 en 2019.
Personen met een handicap en ouderen hebben recht op zorg
Unia trekt aan de alarmbel: de mate waarin een patiënt zorg krijgt, mag niet afhangen van iemands leeftijd of handicap. Uit de meldingen bij Unia blijkt dat niet alle patiënten met corona dezelfde toegang hebben tot de gezondheidszorg.
Volg ons op onze sociale media