Zoek Artikel
Hitlergroet brengen in Fort van Breendonk is niet onschuldig
De correctionele rechtbank van Mechelen heeft op woensdag 2 juni 2021 uitspraak gedaan in het proces tegen G.V., de extreemrechtse militant die op 24 augustus 2019 de Hitlergroet bracht in het Fort van Breendonk. De man, zoon van een gewezen parlementslid van Vlaams Belang, werd schuldig bevonden aan negationisme en aanzetten tot haat en geweld.
Jonatas en Tim getuigen: “Uiteindelijk was elke inspanning die we deden, de moeite waard”
Toen Jonatas en Tim het slachtoffer werden van homofoob geweld, besloten ze om onmiddellijk actie te ondernemen. Ze riepen de hulp in van de politie en van Unia: twee jaar na hun aangifte werden de daders veroordeeld door de rechtbank. We laten Jonatas en Tim hier zelf aan het woord.
Ex-gelovigen uitsluiten of viseren kan niet volgens de Antidiscriminatiewet, zegt de rechter
Een geloofsgemeenschap mag afvallige leden nooit aan een ‘uitsluitingsbeleid’ onderwerpen, vaak met erg schadelijke gevolgen voor de familiebanden van de betrokken mensen. De rechtbank van eerste aanleg in Gent heeft vandaag in dit verband de vzw Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen veroordeeld tot een geldboete van 12.000 euro voor het aanzetten tot discriminatie en haat tegen ex-leden.
Unia is verbijsterd door dood homoman in Beveren
In de gemeente Beveren (Oost-Vlaanderen) is op zaterdag 6 maart 2021 een man dood teruggevonden in een parkje. De 42-jarige openlijk homoseksuele man werd mogelijk het slachtoffer van homohaters. Unia is verbijsterd over de gruwelijke feiten. We openen een dossier over de zaak en wachten op meer informatie van het parket.
6 leden van extreemrechtse groepering Nation veroordeeld
Op woensdag 17 februari veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank zes leden van Nation tot gevangenisstraffen (tussen 9 en 18 maanden, met uitstel) en boetes voor het toebrengen van slagen en verwondingen tegen een persoon, speciaal op grond van zijn toestand als dakloze, op het Luxemburgplein in Brussel in juni 2015.
Unia vraagt aanpassing regels voor bloeddonatie door homoseksuele mannen
Ondanks nieuwe wetenschappelijke inzichten blijven mannen die seks hebben met mannen (MSM) nog steeds uitgesloten van plasma- en bloeddonatie. Unia vraagt dat de minister van Volksgezondheid dringend een koninklijk besluit laat goedkeuren zodat de huidige regels proportioneel zijn en in lijn met de jongste wetenschappelijke bevindingen.
Actie van skaters in Antwerpse Joodse wijk is af te keuren
Twee Antwerpse jongeren van Palestijnse origine zijn onlangs op skates door de Joodse wijk in Antwerpen getrokken, voorzien van een Palestijnse vlag. Ze viseerden individuele Joden en plaatsten een filmpje van hun actie op YouTube. Deze gebeurtenis heeft veel ophef veroorzaakt in de Antwerpse Joodse gemeenschap. Unia ontving diverse meldingen over deze feiten.
Geweld gebruiken is uit den boze bij conflicten tussen gemeenschappen
De correctionele rechtbank van Gent sprak zich uit op 16 november 2020 in de rechtszaak rond de vereniging Fedactio. Enkele beklaagden van Turkse afkomst stonden terecht voor het posten van berichten op de sociale media waarin werd opgeroepen tot haat en geweld, het aanbrengen van graffiti en het beschadigen van een gebouw van de vzw Fedactio, een koepel van verenigingen van de Gülen-beweging in België. Dat gebeurde nadat de Turkse president Erdogan en zijn aanhangers, na een mislukte poging tot staatsgreep in 2016, hadden opgeroepen om volgelingen van de Gülen-beweging te vervolgen en aan te pakken. Die oproep vond helaas ook gehoor in België.
Unia neemt het op voor samen-leven, ook in tijden van coronacrisis
De coronacrisis die ons land teistert, heeft het onderlinge wantrouwen bij de burgers aangewakkerd. “Wij constateren dat er een sterke neiging is om schuldigen of zondebokken aan te wijzen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Een trend waar we tegen moeten ingaan. Niemand wordt daar beter van. We kunnen veel beter de talloze vormen van solidariteit ondersteunen die door de pandemie zijn ontstaan. De coronacrisis is zeker nog niet voorbij. We moeten leren leven met dit virus zonder de verbondenheid in onze samenleving kapot te maken.”
Ernstige verkeersagressie veroordeeld, mét erkenning van haatmotief
De Antwerpse correctionele rechtbank heeft op 2 november 2020 uitspraak gedaan over een zaak van ernstige verkeersagressie die plaatsvond in september 2019. De beklaagde werd door de rechtbank schuldig bevonden en veroordeeld tot 30 maanden gevangenis en een boete van 1.600 euro voor opzettelijke slagen en verwondingen. Unia vond het dossier ernstig genoeg om zich mee burgerlijke partij te stellen.
Volg ons op onze sociale media