COVID-vaccinatiepaspoort en gratis PCR-tests: overheid moet knelpunten aanpakken

9 juli 2021

Het is in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend om de twee gratis PCR-tests te krijgen die de regering heeft geregeld. Die tests zijn wel belangrijk voor wie deze zomer wil reizen, want heel wat jongeren zijn nog niet gevaccineerd en veel mensen hebben nog maar één dosis van een vaccin gekregen. Het vergt bovendien tijd om een vaccinatiepaspoort op papier te krijgen. Unia onderstreept dat PCR-tests, vaccins en vaccinatiepaspoorten toegankelijk en gratis moeten zijn. 

Wat zijn de knelpunten? 

Niet iedereen kan op internet om de officiële website te consulteren en zo een gratis PCR-test te krijgen. Soms kan het callcenter de aanvragers niet oriënteren. Gevolg is dat er voor sommigen niets anders op zit dan één of meer PCR-tests zelf te betalen, bijvoorbeeld voor een reis met kinderen of jongeren. 

Wie een papieren vaccinatiepaspoort met de post laat opsturen, moet bovendien een aantal dagen wachten; niet-geplande vertrekken worden zo onmogelijk zonder de applicatie of de website te gebruiken. 

Toegankelijkheid en kostenloosheid blijven belangrijk 

Nu reizen (onder voorwaarden) weer meer mogelijk wordt, is het belangrijk om de digitale kloof aan te pakken en te zorgen voor het nodige materieel en bijstand, bijvoorbeeld in de test- of vaccinatiecentra of in de gemeenten. Het zou ook mogelijk moeten zijn om een PCR-test administratief aan te vragen op de plaatsen waar er wordt getest. Verder zou de overheid ook papieren vaccinatiepaspoorten kunnen regelen voor personen die niet gemakkelijk met digitale middelen werken, bijvoorbeeld via een loket waar zo'n document kan worden afgeleverd. 

Heeft iemand een test moeten betalen wegens een probleem met http://www.mijngezondheid.belgie.be? Dan moet die test kunnen worden terugbetaald, want dit valt niet onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker. 

Waarom dit advies van Unia? 

Unia waakt erover dat  mensenrechten worden beschermd tijdens deze gezondheidscrisis. Ontdek hier al onze adviezen, analyses en opinies over dit thema.  

  
 

Vergelijkbare artikels