Zoek Artikel
Unia is klaar voor de verkiezingen van 2024
Denk je dat de verkiezingen in 2024 nog ver weg zijn? Niet voor Unia. Ons team finaliseerde in mei 74 aanbevelingen. Sinds kort gaan ze met dit memorandum langs bij politieke partijen, sociale partners en middenveldorganisaties.
Betere bestrijding van discriminatie op Brusselse arbeidsmarkt
Nieuwe ordonnantie biedt Gewestelijke Werkgelegenheidsinspectie meer mogelijkheden om discriminatie beter te bestrijden
Nieuwe wet biedt meer bescherming bij discriminatie
Op 22 juni 2023 keurde het federale parlement een wetsontwerp goed om de antidiscriminatiewetgeving te versterken. Unia werd daarbij geraadpleegd en juicht de wetswijziging toe.
Betere bescherming tegen represailles in antidiscriminatiewetten
Sinds 1 juni 2023 is er een nieuwe wettelijke regeling van kracht om mensen die discriminatie melden, getuigen of bijstand verlenen beter te beschermen tegen eventuele represailles. Volgens Unia is de nieuwe regeling een grote vooruitgang. Ze ligt ook in de lijn van de aanbevelingen van Unia en van onder meer de Commissie voor de evaluatie van de federale antidiscriminatiewetten om het formalisme af te schaffen en een bredere categorie van personen te beschermen.
Nieuwste jaarverslag van Unia toont een toegenomen risico op kwetsbaarheid in de samenleving
Het jaarverslag 2022 van Unia zoomt in op 4 thema’s om professionals te helpen een balans op te maken van discriminatie in 2022. Ontdek meer.
eDiv: online tool voor een diverse en inclusieve werkomgeving
eDiv is een gratis online tool om Belgische ondernemingen en overheden te helpen een inclusieve en diverse werkomgeving op te zetten, te ontwikkelen en te monitoren. Veel bedrijven maken er al gebruik van, dus aarzel niet en test het uit!
Het nieuwe Vlaams Mensenrechteninstituut: wat verandert er voor mij?
De Vlaamse regering heeft het Vlaams Mensenrechteninstituut op te richten. Ben je een partner, een journalist of werd je gediscrimineerd? Lees hier hoe Unia zich voor je blijft inzetten.
Discriminatie op het werk: het belang van een tweesporenbeleid
Uit recent onderzoek van onderzoeker Louis Lippens en professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) blijkt dat er bij de toegang tot arbeid op globaal niveau nog steeds fors gediscrimineerd wordt op grond van leeftijd, handicap, fysieke aantrekkelijkheid en etnische origine. De discriminatie lijkt volgens Lippens over de jaren heen ook niet af te nemen, ondanks de verhoogde aandacht die in vele landen wordt besteed aan antidiscriminatiebeleid. Om voorbij die impasse te geraken, moet volgens Unia ingezet worden op twee sporen: het inzetten van praktijktesten en meer aandacht voor preventie van discriminatie.
Unia en de werkgeversorganisaties versterken hun samenwerking
De werkgeversorganisaties en Unia vernieuwen de samenwerkingsovereenkomst die ze aangingen in 2019. De nieuwe overeenkomst, die over drie jaar loopt, toont aan dat diversiteit voor de privésector een prioriteit is en blijft.
Oprichting Vlaams Mensenrechteninstituut
Unia hoopt dat het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut snel werkzaam zal zijn en staat klaar om het Vlaams Mensenrechteninstituut bij de opstart te ondersteunen en ermee samen te werken. Daarbij kan Unia terugvallen op een schat aan verwezenlijkingen in Vlaanderen.
Volg ons op onze sociale media