Zoek Publicatie
Berichten in het grensgebied tussen opinie en haat: een analyse van de communicatie van Vlaamse politieke accounts op sociale media
Om Unia's opdracht om online haatboodschappen te bestrijden uit te voeren, willen we begrijpen hoe online haat ontstaat, functioneert en opgang maakt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en UCLouvain maakten daarom in opdracht van Unia een taalwetenschappelijke analyse van de boodschappen van politici, partijen en influencers op sociale media in verkiezingstijd.
Socio-economische Monitoring 2019: arbeidsmarkt en origine

In België blijft iemands origine een hinderpaal op de arbeidsmarkt. De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg ontwikkelde samen met Unia de Socio-economische Monitoring om dit te keren. Het vierde rapport van deze monitoring vind je terug op deze pagina.
Situatie woonwagenbewoners in België na politieoperatie ‘Strike’ op 7 mei 2019

De Raad van Europa, de VN-Mensenrechtenrapporteur voor de minderheden en de Europese Commissie moeten onderzoeken of politie en justitie geen buitensporige maatregelen namen tegen woonwagenbewoners. Dat stelt Unia in een rapport over het optreden van politie en justitie tijdens een grootschalig onderzoek naar autozwendel.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
De implementatie van transculturele vaardigheden in de opleiding Verpleegkunde (2018)
Unia wil discriminatie in de gezondheidszorg beter bestrijden en er de diversiteit bevorderen. Maar om dat te bereiken, is er nood aan structurele aanpassingen die gezondheidsinstellingen toelaten om de sociologische evolutie in onze samenleving beter te begrijpen en te aanvaarden (veroudering van de bevolking, nieuwe migraties, …).
Diversiteitsbarometer Onderwijs (2018)
Unia liet een onderzoek uitvoeren over gelijke kansen in de scholen van de drie gemeenschappen. De Diversiteitsbarometer Onderwijs is het laatste deel van een drieluik. De eerste twee delen gingen over Werk (2012) en Huisvesting (2014).
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Discriminatie van personen van Sub-Saharaanse afkomst

Dit document wil een kader schetsen van het specifieke racisme waarmee personen van Sub-Saharaanse afkomst te maken krijgen.
Eindrapport van het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid – FIM op 30 september 2016
Dit eindrapport werd goedgekeurd door het beheerscomité van 20 februari 2017.
Aanbevelingen voor de berichtgeving over buitenlandse personen of personen met een migratieachtergrond
In 1993 voerde Universiteit Gent een eerste studie uit naar de inhoud van verschillende Vlaamse en Franstalige dagbladen. Die studie werd uitgevoerd op vraag van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) en Unia en onderzocht de manier waarop media personen van vreemde origine in beeld brachten.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: