Zoek Publicatie
Socio-economische Monitoring: tweede rapport

De Socio-economische Monitoring is een instrument dat gerealiseerd wordt in samenwerking met het Rijksregister, de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en experten. Het heeft tot doel de situatie van personen op de arbeidsmarkt naargelang hun origine en migratieachtergrond in beeld te brengen.
Comité tegen Rassendiscriminatie van de Verenigde Naties: parallel rapport (2014)

Het parallel rapport van het Centrum is gericht aan het Comité tegen Rassendiscriminatie van de Verenigde Naties (CERD).
Van diversiteit tot identiteit (lespakket 2013)
Samen met de Diversiteitsdienst van de stad Brugge en de vzw Toemeka vzw ontwikkelde het Meldpunt Discriminatie Brugge van het Interfederaal Gelijkekansencentrum een interactief lespakket over de thema’s diversiteit, etnisch-culturele diversiteit en diversiteit in seksuele identiteit. Het gratis lespakket is bestemd voor het secundair onderwijs.
Socio-economische Monitoring: eerste rapport (2013)
Deze Monitoring is in de eerste plaats bedoeld om het gebrek aan statistische gegevens op te vangen met het oog op de verbetering en de uitdieping van onze kennis van enerzijds de arbeidsmarktsamenstelling en anderzijds de spreiding van personen naar nationaliteitsverleden.
20 jaar actie, 20 standpunten (2013)
In februari 1993 werd de wet tot oprichting van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding goedgekeurd. Hoewel zijn takenpakket sindsdien met onder meer ‘niet-raciale’ discriminatie is uitgebreid, heeft het Centrum zijn oorspronkelijke opdrachten – racismebestrijding en verdediging van de grondrechten van vreemdelingen – al die tijd niet uit het oog verloren.
Diversiteitsbarometer Werk (2012)
Deze eerste 'Diversiteitsbarometer' is volledig gewijd aan het thema tewerkstelling. Doelstelling van dit project: een structureel meetinstrument uitwerken dat op een wetenschappelijk onderbouwde manier een stand van zaken van de diversiteit in België weergeeft.
Studie 2010: Culturele diversiteit op de werkvloer
Vragen rond culturele diversiteit op de werkvloer zijn niet nieuw, maar sinds een aantal jaar is er een nieuw begrip opgedoken: dat van de redelijke aanpassingen. In Europa en op het Amerikaanse continent geeft deze problematiek binnen ondernemingen, in de media en op het politieke toneel vaak aanleiding tot hevige debatten.
De impact van het conflict in de Gaza-strook op de interculturele verhoudingen en op de graad van antisemitisme in België
Deze exploratieve studie wilt na te gaan of het conflict in de Gaza-strook, en meer bepaald de operatie “Cast Lead”, een impact gekend heeft op de interculturele verhoudingen en op de graad van antisemitisme in België.
Hoe beleven etnische minderheden hun situatie in België? (2010)

Deze studie peilt naar de perceptie van minderheidsgroepen en hun houding tegenover de meerderheidsgroep, de eventuele discriminatie die minderheidsgroepen ervaren en de perceptie van minderheidsgroepen en hun houding tegenover andere minderheidsgroepen.
Brochure 2009: Discriminatie op de arbeidsmarkt
Naar aanleiding van het internationale Feest van de Arbeid publiceert het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (Centrum) een brochure over discriminatie op de arbeidsmarkt. Deze brochure richt zich tot (kandidaat-)werknemers die geconfronteerd kunnen worden met discriminatie op basis van hun nationaliteit, huidskleur of herkomst.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: