Zoek Publicatie
Naar een gelijkwaardige gezondheidszorg voor migranten en etnische minderheden (2020)
Het ETHEALTH-rapport over een gezondheidszorgbeleid voor migranten en etnische minderheden (hierna: MEM), dat in 2011 door een groep academici en experten opgesteld werd, werd recent geüpdatet. Daarbij werd rekening gehouden met de nieuwe ontwikkelingen in het domein van de gezondheidszorg voor de MEM.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
De implementatie van transculturele vaardigheden in de opleiding Verpleegkunde (2018)
Unia wil discriminatie in de gezondheidszorg beter bestrijden en er de diversiteit bevorderen. Maar om dat te bereiken, is er nood aan structurele aanpassingen die gezondheidsinstellingen toelaten om de sociologische evolutie in onze samenleving beter te begrijpen en te aanvaarden (veroudering van de bevolking, nieuwe migraties, …).
Jaarverslag 2016
Nooit eerder behandelden we zoveel discriminatiedossiers als in 2016. Tegen een achtergrond van polarisering, polemiek in het maatschappelijke debat, oppervlakkige tweets, ‘alternatieve feiten’ en een sterk stijgende werkdruk, blijft Unia werken aan oplossingen die leiden tot een meer inclusieve samenleving.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Human Rights of Older Persons and Long-Term Care (2016)
Op 28 november 2017 organiseerde het ENNHRI de slotconferentie van het project over 'Mensenrechten van ouderen die langdurige zorg behoeven', dat door de Europese Commissie werd gefinancierd. Unia voerde in het kader van dit project in 2015 en 2016 in België een monitoring uit in enkele rusthuizen in België rond mensenrechten. Die monitoring kan je hier downloaden.
Care en transculturele Vaardigheden - Colloquium (28/10/2011)
Het Centrum heeft intern een Werkgroep Care opgericht. Deze werkgroep legt zich vooral toe op de strijd tegen discriminatie en het bevorderen van diversiteit in de sector van de gezondheidszorg, de ‘Care-sector’. Het is hierop dat de organisatie van het colloquium over Care en transculturele vaardigheden aansluit.
Organisatie van het tijdelijke verblijf van woonwagenbewoners (2011)
Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding stelt vast dat de aankomst van woonwagenbewoners in een gemeente nog steeds veel vragen met zich meebrengt. Deze brochure werd in samenwerking geschreven met het Kruispunt Migratie-Integratie en het ‘Centre de Médiation des Gens du Voyage et des Roms en Wallonie’ en richt zich tot lokale overheden.
Redelijke aanpassingen in 10 brochures (2009)
Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding heeft een reeks van 10 brochures (praktische steekkaarten) ontwikkeld over redelijke aanpassingen voor personen met een handicap in verschillende domeinen van het dagelijkse leven: cultuur, horeca, openbare dienstverlening, handelszaken enzovoort. Daarmee wil het de leveranciers van goederen en diensten in verschillende sectoren informeren en sensibiliseren over het concept ‘redelijke aanpassing’.
OIVO studie 2009: Redelijke aanpassingen

Het voorwerp van dit onderzoek zal erin bestaan de bestaande wetgeving en rechtspraak betreffende de rechten van personen met een handicap en redelijke aanpassingen te overlopen, zowel in België als in het buitenland, om een antwoord te proberen bieden op de volgende vraag: Wat betekent een 'redelijke aanpassing'?.
Blijf op de hoogte
Wil je de activiteiten van Unia volgen? Dat kan op verschillende manieren:
Volg ons op: