Zoek Beslissing
Hof van Cassatie, 3 oktober 2022
Jonge werknemers met een blijvende arbeidsongeschiktheid van ten minste 33% kunnen aanspraak maken op een inschakelingsuitkering wanneer ze positief meewerken in een aangepast traject. Wanneer de VDAB geen aangepast traject kan aanbieden, kan hier niet uit worden afgeleid dat de betrokkene niet positief wil meewerken in een dergelijk traject.
Hof van Cassatie, 5 april 2022
Een persoon krijgt een rijverbod opgelegd als bijkomende straf. De rechtbank motiveert dit door te verwijzen naar de leeftijd van de betrokkene. Die laatste voert aan dat de Antidiscriminatiewet niet toelaat om een onderscheid te maken op grond van de leeftijd bij de beoordeling van de straftoemeting.
Hof van Cassatie, 19 januari 2022
In een zaak van laster en belaging beoordeelde het hof van beroep de gevolgen van de gedachten of meningen en niet de inhoud ervan. Er was bijgevolg geen schending van artikel 150 Grondwet.
Hof van Cassatie, 18 januari 2022
Een bedreiging kan enkel een drukpersmisdrijf zijn wanneer met de bedreiging ook een mening tot uitdrukking wordt gebracht.
Hof van Cassatie, 19 juni 2019
Na een schermutseling tussen twee gevangenen, meent een van de gevangenen dat hij geviseerd werd omwille van zijn seksuele geaardheid. Het hof van beroep van luik maakte in haar arrest van 28 februari 2019 toepassing van artikel 405 van het Strafwetboek.
Hof van Cassatie, 1 april 2019
Een dame wordt ernstig ziek rond haar vijftigste. Haar werkgever voorziet een vorm van inkomensgarantie tot de leeftijd van zestig. Daarna kan ze ofwel op pensioen gaan, ofwel in dienst blijven maar zonder inkomensgarantieregeling en dus met enkel de uitkering van het ziekenfonds. Ze roept discriminatie in zowel op grond van leeftijd als op grond van handicap en gezondheid.
Hof van Cassatie, 11 juni 2018
In 2009 merkt een man jobaanbiedingen op die zeer strikte leeftijdsvoorwaarden opleggen. De man in kwestie heeft geen interesse voor de jobs, maar meldt de feiten wel aan de VDAB en Unia. In de loop van de procedure wordt de vordering van Unia als niet-ontvankelijk beschouwd wegens gebrek aan toestemming van een slachtoffer.
Hof van Cassatie, 9 oktober 2017
Het Hof van Cassatie verbreekt het arrest van het Antwerpse arbeidshof van 23 december 2011. Het arbeidshof oordeelde eerder dat een beveiligingsfirma geen rechtsmisbruik beging door een receptioniste te ontslaan die een bescheiden hoofddoek wilde combineren met haar uniform.
Hof van Cassatie, 14 december 2015
Een dame is, na medisch geschikt te zijn bevonden, sinds 2004 werkzaam als erkend havenarbeider van het logistiek contingent van de haven van Antwerpen. Ze postuleert voor een job als containermarkeerder bij het algemeen contingent. Voor deze job dient ze opnieuw een medisch onderzoek te ondergaan waarvan de criteria vastliggen in een zogenaamd 'Kwaliteitshandboek'. Omwille van haar diabetes type 1 wordt ze automatisch afgewezen zonder functiespecifiek onderzoek. Haar zaak wordt door de Arbeidsrechtbank afgewezen bij vonnis dd. 2 maart 2010.
Hof van Cassatie, 7 september 2015
Het arbeidshof in Brussel oordeelde bij arrest van 28 mei 2013 dat er geen sprake was van discriminatie op grond van leeftijd bij het ontslag van een bediende, voorheen werknemer van de ASLK. Volgens het hof was de leeftijd geen reden of criterium voor het ontslag maar enkel, in combinatie met de anciënniteit, een criterium om het einde te bepalen van de periode van versterkte bescherming tegen ontslag. Die werknemers genoten van een versterkte bescherming tegen ontslag tot ze de leeftijd van 60 jaar bereikten.
Volg ons op onze sociale media