Zoek Beslissing
Rechtspraak over racistische en andere haatdragende uitlatingen op het werk: analyse van juni 2024
In deze bijdrage analyseren we de rechtspraak over racistische en andere haatdragende uitlatingen op het werk. Daarna gaan we na in welke mate racistische en andere haatdragende uitlatingen op sociale media beschermd worden als onderdeel van het privéleven.
Rechtspraak over negationisme: analyse van maart 2024
De wet van 23 maart 1995 (hierna: Negationismewet) bestraft het in het openbaar ontkennen, schromelijk minimaliseren, pogen te rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaalsocialistische regime is gepleegd.
Hof van Cassatie, 19 december 2023
Het Hof van Cassatie verwerpt het cassatieberoep tegen een arrest van 7 juni 2022. In dat arrest oordeelde het hof van beroep in Gent dat niet was aangetoond dat het uitsluitingsbeleid van de vzw Christelijke Gemeente van Jehovah’s Getuigen aanzet tot discriminatie of segregatie.
Hof van Cassatie, 4 oktober 2023
Het delen van een video (in dit geval van een preek) op een sociaal netwerk dat beschikbaar is voor een bepaald publiek voldoet aan de openbaarheidsvereiste van artikel 444, alinea 5 van het Strafwetboek.
Hof van Cassatie, 19 september 2023
Bij afwezigheid van specifieke betwisting die daarover bij conclusie is gevoerd, moet de rechter het opzet niet uitdrukkelijk bewezen verklaren en niet uitdrukkelijk motiveren waarom is voldaan aan de openbaarheidsvereiste.
Hof van Cassatie, 3 oktober 2022
Jonge werknemers met een blijvende arbeidsongeschiktheid van ten minste 33% kunnen aanspraak maken op een inschakelingsuitkering wanneer ze positief meewerken in een aangepast traject. Wanneer de VDAB geen aangepast traject kan aanbieden, kan hier niet uit worden afgeleid dat de betrokkene niet positief wil meewerken in een dergelijk traject.
Hof van Cassatie, 5 april 2022
Een persoon krijgt een rijverbod opgelegd als bijkomende straf. De rechtbank motiveert dit door te verwijzen naar de leeftijd van de betrokkene. Die laatste voert aan dat de Antidiscriminatiewet niet toelaat om een onderscheid te maken op grond van de leeftijd bij de beoordeling van de straftoemeting.
Hof van Cassatie, 19 januari 2022
In een zaak van laster en belaging beoordeelde het hof van beroep de gevolgen van de gedachten of meningen en niet de inhoud ervan. Er was bijgevolg geen schending van artikel 150 Grondwet.
Hof van Cassatie, 18 januari 2022
Een bedreiging kan enkel een drukpersmisdrijf zijn wanneer met de bedreiging ook een mening tot uitdrukking wordt gebracht.
Hof van Cassatie, 19 juni 2019
Na een schermutseling tussen twee gevangenen, meent een van de gevangenen dat hij geviseerd werd omwille van zijn seksuele geaardheid. Het hof van beroep van luik maakte in haar arrest van 28 februari 2019 toepassing van artikel 405 van het Strafwetboek.
Volg ons op onze sociale media