Zoek Aanbeveling
Wachtlijsten inkorten voor verhoogde zorgtoeslag voor een kind met een handicap (2021)
Ouders van een kind met een handicap ondervinden grote moeilijkheden tijdens de aanvraagprocedure voor een verhoogde zorgtoeslag.
Redelijke aanpassingen voor personen met een handicap op evenementen in steden en gemeenten
Meer en meer steden en gemeenten richten naar aanleiding van de winter- of zomervakantie een feestgebied in, compleet met schaatspiste, zandstrand of badboot. Of ze zetten zich op de kaart door het inrichten van sportieve of culturele evenementen. Zo maken ze van de stad of gemeente een plek waar mensen samen op een plezierige manier kunnen vertoeven.
De aanwezigheidsbonus, een bron van discriminatie
Wanneer werknemers die weinig ziek zijn beloond worden met een aanwezigheidsbonus, kan dat leiden tot discriminatie omwille van gezondheidstoestand, handicap, leeftijd of geslacht. Unia analyseerde het systeem van de aanwezigheidsbonus en gaf advies aan Waalse minister van Lokale Besturen.
Impact van parkeerverordening in Brussel op personen met een handicap (2023)
Unia bracht een advies uit aan de Brusselse overheid met het verzoek om de tekst te herzien van een nieuwe parkeerverordening die op 8 juli 2023 in werking treedt. De ordonnantie dreigt de rechten van personen met een handicap te schenden.
Het recht op redelijke aanpassingen voor ambtenaren met een handicap
Ambtenaren met een handicap of een chronische ziekte ondervinden soms problemen wanneer ze weer aan de slag willen of aan de slag willen blijven. Meer nog: sommige vastbenoemde ambtenaren worden zelfs verplicht op pensioen gesteld wanneer hun ziektedagen opgebruikt zijn, zelfs als ze vinden dat ze nog kunnen werken.
Wetsvoorstel verblijfsvoorwaarde voor inkomensvervangende tegemoetkoming (2022)
De toegankelijkheid van de infrastructuur en de voertuigen van de MIVB voor personen met een handicap
Sinds 2003 krijgt het Interfederaal Gelijkekansencentrum geregeld meldingen van personen met een handicap over problemen met de toegankelijkheid van het Brusselse openbare vervoer, zowel rond de toegang tot de fysieke omgeving en het rollend materieel als rond informatie en communicatie.
Naar een aangepaste procedure voor re-integratietrajecten (2022)
Unia ontvangt als Interfederaal Gelijkekansencentrum geregeld meldingen van discriminatie bij de toepassing van het re-integratietraject. Het meest opvallende is dat er in de loop van het traject geen of nauwelijks rekening wordt gehouden met het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap. Unia formuleerde vanuit haar expertise een aantal aanbevelingen. Het recht op redelijke aanpassingen op de werkvloer is essentieel om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren. Een correcte toepassing van de verplichting tot redelijke aanpassingen, leidt volgens Unia tot een stijging van de werkhervatting.
De collectieve klacht van MDAC tegen België bij het ECSR: opmerkingen van het Centrum
Als 'amicus curiae' heeft het Centrum zijn opmerkingen verzameld en overgemaakt ingevolge art. 32A §1 van het intern reglement van het ECSR. De opmerkingen gaan vooral over het gewoon basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen voor kinderen met een handicap. Met zijn tussenkomst wil het Centrum een belangeloze en onafhankelijke visie geven en zo het Comité helpen bij de uitvoering van zijn taak.
De toegankelijkheid voor personen met een handicap van de openbare voorzieningen in de 19 gemeenten van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest
Gelet op de vastgestelde verschillen en om te garanderen dat iedere Brusselaar met een handicap toegang heeft tot gemeentelijke dienstverlening en kan deelnemen aan het politieke en openbare leven in de stad, heeft het Centrum voor de 19 Brusselse gemeenten en voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een aantal aanbevelingen geformuleerd.